| Het voormalig rusthuis Home Sebrechts is nu een opvangcentrum van Fedasil, maar dat is volgens de gemeente niet volgens de regels

Molenbeek wint ook in beroep: Fedasil moet opvangcentrum sluiten

KVDP
© BRUZZ - Belga
20/10/2022
Updated: 20/10/2022 19.06u

Middenin een opvangcrisis dreigen in Molenbeek 400 asielzoekers op straat te belanden. Ze verblijven nu nog in een opvangcentrum van Fedasil, maar dat was niet naar de zin van de gemeente. Die stapte naar de rechtbank en kreeg in eerste aanleg gelijk. Fedasil ging in beroep, maar vangt nu opnieuw bot. “We vragen de staatssecretaris om rechterlijke uitspraken te respecteren en het opvangcentrum onmiddellijk te sluiten.”

In juni daagde burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) de staatssecretaris voor Asiel en Migratie voor de rechter om de sluiting van het opvangcentrum voor asielzoekers in de Sebrechtslaan. Al ruim een halfjaar vangt Fedasil er mensen op in een voormalig rusthuis. “We zeggen het al langer: Fedasil mag daar geen opvangcentrum voor migranten uitbaten. Het gebouw bevindt zich in een residentiële buurt en het bijzondere bestemmingsplan laat niemand toe om er zo’n opvangcentrum in te richten,” zegt woordvoerder van Moureaux Rachid Barghouti.

In juli volgde een uitspraak. De rechtbank gaf de gemeente gelijk en Fedasil kreeg veertig dagen de tijd om het opvancentrum op te doeken, maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) ging in beroep. Tevergeefs, want woensdagnamiddag volgde opnieuw een uitspraak in het voordeel van de gemeente Molenbeek. Dat schrijft La Dernière Heure en bevestigt de woordvoerder van de burgemeester aan BRUZZ.

“Zoals eerder gezegd: de stedenbouwkundige regels worden niet gerespecteerd. Het mag simpelweg niet en de rechtbank heeft ons nu voor de tweede keer gelijk gegeven,” aldus Barghouti. “Het gebouw is niet erkend als een plek waar een collectieve voorziening mag ingericht worden.” Daarnaast wijst Barghouti op de moeilijke socio-economische situatie van de gemeente. “We hebben al een opvangcentrum van Fedasil op ons grondgebied en we faciliteren talrijke precaire bezettingen van collectieven van mensen zonder papieren. Dat vraagt al ontzettend veel van onze middelen, omdat we al die mensen op allerlei manieren begeleiden. Laat ons niet vergeten dat Molenbeek een van de armste gemeenten van het land is.”

Transitcentrum voor Oekraïners

Aanvankelijk zette Fedasil Home Sebrechts in als transitcentrum voor Oekraïense vluchtelingen, toen een vluchtelingenstroom richting onder meer ons land op gang kwam. “Het was de bedoeling dat Oekraïense gezinnen er één of twee dagen zouden blijven, voor ze werden doorverwezen naar opvanggezinnen elders,” legt de woordvoerder van Moureaux uit. Maar op dat moment bleek de capaciteit voor de toen relatief beperkte stroom aan Oekraïners onnodig te zijn. Tegelijkertijd was er wel een opvangcrisis aan de gang, dus al snel zette Fedasil het voormalige rusthuis in als opvangcentrum voor asielzoekers.

“Het transitcentrum voor Oekraïners heeft maar enkele dagen geduurd,” zegt Barghouti. “Voor ons is er wel een groot verschil tussen een transit- en een opvangcentrum. In een transitcentrum verblijven mensen slechts voor korte tijd en schrijven ze zich niet in in de gemeente en vragen ze geen steun aan het OCMW.”

400 mensen op straat

Vandaag verblijven er ongeveer vierhonderd asielzoekers in het opvangcentrum. Zij dreigen nu op straat te belanden, middenin een opvangcrisis. “Als ik de staatssecretaris hoor, begrijp ik dat er niet een gebrek aan opvangplaatsen is, maar aan personeel. Wel, er is personeel in Home Sebrechts dat elders kan worden ingezet,” meent Barghouti.

De burgemeester van Molenbeek zou de staatssecretaris voor Asiel en Migratie hebben aangeschreven om te vragen dat ze de rechterlijke uitspraak respecteert. Of en wanneer het opvangcentrum zal sluiten is nog niet helemaal duidelijk. “We werken samen met collectieven van sans-papiers die uitspraken van het gerecht altijd respecteren. We vragen de staatssecretaris om deze rechterlijke uitspraken te respecteren en het opvangcentrum onmiddellijk te sluiten. Deze uitspraak in beroep is definitief.”

De Moor: 'Spelletjes'

"Ik betreur enorm dat hier spelletjes worden gespeeld om asielzoekers niet te moeten opvangen", reageert staatssecretaris de Moor. "Wij zullen nu een dossier indienen bij het Brussels gewest om een uitzondering te vragen", meldt de Moor.

"Vandaag nog was er een debat in de plenaire van de kamer, ik heb daar alle partijen horen zeggen dat ze niemand op straat willen zien slapen. Er zijn vandaag geen plaatsen te veel, 400 plaatsen zomaar sluiten is onmogelijk en al zeker op een moment dat kwetsbaren op straat dreigen te komen", besluit de staatssecretaris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , home sebrechts , fedasil , Catherine Moureaux , opvangcentrum , asielzoeker , opvang asielzoekers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni