Moureaux stapt naar de rechtbank om asielcentrum in Home Sebrechts stop te zetten

home_sebrechts.jpg
© Google Maps
| Het voormalig rusthuis Home Sebrechts is nu een asielcentrum van Fedasil.
© Google Maps
| Het voormalig rusthuis Home Sebrechts is nu een asielcentrum van Fedasil.
Updated: 14-06-2022 - 15:02

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) daagt Fedasil en de federale overheid voor de rechter. Daarmee wil ze opheldering krijgen over de invulling van voormalig Home Sebrechts, nu een asielcentrum uitgebaat door Fedasil. "We zijn voor een voldongen feit gesteld, terwijl Fedasil al een centrum op ons grondgebied heeft," klinkt het op haar kabinet.

De gemeente heeft vrijdag een kort geding aangespannen bij de rechtbank van eerste aanleg. Die actie volgt op het eerdere proces-verbaal dat werd opgemaakt waarin werd vastgesteld dat het centrum niet voldoet aan de voorwaarden van de bouwvergunning.

De staatssecretaris van zijn kant roept op tot overleg. Daarvoor is het te laat, zegt Rachid Barghouti, woordvoerder van Moureaux, aan BRUZZ. "Overleg vindt meestal plaats voordat een beslissing genomen wordt, niet na afloop. We zijn voor een voldongen feit gesteld."

Barghouti herinnert eraan dat Molenbeek één van de armste gemeenten van het land is en dat er al veel inspanningen worden geleverd op het vlak van sociale cohesie en integratie. Vorige week opperde Ecolo Molenbeek daarom dat de federale overheid de gemeente financieel zou ondersteunen, maar dat is volgens Barghouti niet genoeg.

"Molenbeek is dichtbevolkt, bovendien hebben we al een centrum van Fedasil op ons grondgebied, op de Jean Dubrucqlaan," legt Barghouti uit. "Molenbeek worstelt met een evenwicht te vinden op vlak van sociale cohesie. Waarom heeft Mahdi eigenlijk toegestemd een tweede centrum van Fedasil in Molenbeek te plaatsen?"

“We proberen zoveel mogelijk constructief te overleggen, en doen dat al met de gemeente Molenbeek sinds december vorig jaar,” klinkt het op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). “Ook ziet Fedasil toe op een evenwichtige spreiding. We willen ervoor zorgen dat niemand op straat komt te staan. Dat is waar de opvang voor dient.”

spreiding_fedasil.jpg
© Fedasil
| Barghouti stelt de spreiding van centra van Fedasil en partners aan de kaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?