| Home Sebrechts in Molenbeek wordt uitgebaat door Fedasil.

Ecolo stelt 'gijzeling' asielzoekers aan de kaak in Molenbeeks rusthuis

JP
© BRUZZ
09/06/2022

Over de nieuwe bewoners van het voormalige Home Sebrechts in Sint-Jans-Molenbeek is al maanden een conflict aan de gang tussen de gemeente en de federale overheid. Ondertussen worden er wel mensen in het gebouw opgevangen die wachten op een antwoord op hun asielaanvraag. Ecolo Molenbeek betreurt dat de gemeente nog geen oranje kaart heeft afgegeven aan de bewoners, die zo slachtoffer worden van een politiek conflict, aldus de partij.

"Het openlijke conflict tussen het gemeentebestuur en de staatssecretaris maakt de ontmoeting tussen Molenbeekers en asielzoekers gespannen," klinkt het in het persbericht van Ecolo Molenbeek. "Wat de houding van de staatssecretaris of de reactie van de gemeente ook is, het is volstrekt onaanvaardbaar dat asielzoekers in dit conflict gegijzeld worden en geen toegang hebben tot hun grondrechten."

Concreet doelt Ecolo op de brief die de bewoners van het centrum schreven over hun tijdelijke verblijfskaart (A1), onder andere bedoeld voor mensen die wachten op een antwoord op hun asielaanvraag. De brief werd ondertekend door zowat alle bewoners. "Sommigen onder ons gingen naar de vreemdelingendienst van de gemeente om zich in te schrijven," klinkt het.

"De medewerkers van de gemeente adviseerden ons een e-mail te sturen met daarin onze bijlage 26, ons nieuwe en oude adres, onze beschikbaarheid voor een bezoek van een wijkagent, eventuele leden van ons huishouden en een telefoonnummer waarop wij bereikbaar zijn. Zij raadden anderen aan een afspraak te maken via de website van de gemeente. Maar er was geen geen follow-up van de bijeenkomsten of de verzonden e-mails," klinkt het.

Emre Sumlu, fractieleider van Ecolo in de gemeenteraad van Molenbeek, vraagt de gemeente Molenbeek om de situatie op te lossen. Concreet stelt hij dat de bewoners van het nieuwe Fedasil-centrum onmiddellijk een oranje kaart moeten krijgen van het gemeentebestuur. Ecolo vraagt bovendien verhoging van federale subsidies aan gemeenten die een Fedasil-centrum huisvesten.

'Ondanks conflict niet van de regels wijken'

Ook het federale Ecolo-parlementslid Simon Moutquin heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in het federale parlement gevraagd naar de blokkade van het centrum van Sebrechts en de situatie van de bewoners. "Het is in het belang van alle partners rond de tafel om de dialoog aan te gaan en de rechten van asielzoekers te eerbiedigen. Noch de gemeente, noch de staatssecretaris kunnen van de regels afwijken," zegt Moutquin nog.

In het voormalig rusthuis Sebrechts werd een nieuw asielcentrum geopend, tot onvrede van de gemeente Molenbeek. Aanvankelijk was het centrum bedoeld voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar uiteindelijk werd het toegewezen aan andere mensen die asiel hadden aangevraagd en er langer zouden blijven.

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) noch haar woordvoerder zijn op donderdagavond bereikbaar om een reactie te geven. Eerder liet woordvoerder Rachid Barghouti weten het niet eens te zijn met de manier waarop het huis gebruikt heeft. Dat is volgens hem geschikt voor de opvang van 120 personen. Op dit moment worden er volgens Ecolo 320 mensen gehuisvest in het pand. Tot slot maakt de sociaal-economische situatie van Molenbeek het niet eenvoudig om extra kosten te maken voor nieuwkomers, stelt de gemeente.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni