Montasser AlDe'emeh op stap met Dries Van Langenhove in Molenbeek

© Montasser AlDe'emeh

Jihadexpert Montasser AlDe’emeh heeft Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove geïnterviewd in Molenbeek. Dat blijkt uit een filmpje dat hij zelf op Facebook postte. “Jongeren die door iedereen worden afgeschreven, hebben mensen nodig die met hen spreken en hun pijn kanaliseren”, aldus AlDe’emeh. De reacties op sociale media zijn wisselend.

Het filmpje is opgenomen op het gemeenteplein van Molenbeek, naar eigen zeggen na een interview en diner in een Palestijns restaurant (AlDe’emeh is van Palestijnse afkomst, nvdr). In het filmpje is te zien hoe Van Langenhove in de passagiersstoel zit, en door AlDe’emeh aan enkele extra vragen onderworpen wordt. Het interview zelf verschijnt binnen enkele dagen.

Ze hadden ook enkele gesprekken met Syrische vluchtelingen. "Mensen waar we veel van kunnen leren", aldus Van Langenhove. Hij zegt dialoog heel belangrijk te vinden, iets wat ook AlDe’emeh onderschrijft.  “Veel mensen denken dat ze niks gemeen hebben met iemand die aan de andere kant van het politieke spectrum staat. Maar na dialoog merk je dat je toch meer raakvlakken hebt dan je dacht”, aldus Van Langenhove. (Lees verder onder de afbeelding).

Het gesprek vond plaats in Molenbeek, maar hier poseren de twee voor de ingang van het Métropole Hotel in Brussel.

'Niet tegen moslims'

Hij stipt ook aan dat haat een slechte raadgever is. “Ik doe de dingen uit liefde”, zegt hij. “Uit liefde voor mijn vriendin, mijn ouders, mijn gezin, Vlaanderen en de natie. Mensen die zeggen dat ik uit haat handel, koesteren wellicht zelf haat tegen mij.” 

Zo zegt Van Langenhove ook niet tegen moslims te zijn. “Ik heb moslimvrienden, en er zitten ook mensen met een andere huidskleur bij Schild en Vrienden.” 

De reacties op sociale media zijn wisselend. Veel mensen juichen de dialoog toe. Maar anderen wijzen op het belang van schuldinzicht en erkenning van fouten. Zij waarschuwen ervoor dat Van Langenhove nog eens de kans krijgt om zijn 'gematigde' gezicht te tonen, zonder zich te verontschuldigen voor zijn dwepen met racisme, seksisme en het nationaalsocialisme op zijn verborgen sites.

Bekijk hier het filmpje dat AlDe'emeh maakte na het interview met Van Langenhove.

Al De'emeh via Facebook

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?