| Het monument voor de Belgische pioniers in Congo is geplaatst als eerbetoon aan de eerste Belgen in Congo.

Monument voor Belgische pioniers in Congo beklad met rode verf

© BRUZZ
17/09/2023

Het monument is geplaatst als eerbetoon aan de eerste Belgische pioniers in Congo. Onbekenden overgoten het standbeeld met rode verf, zoals eerder ook gebeurde met standbeelden van koning Leopold II in Brussel.

De sculptuur, vervaardigd door Thomas Vinçotte in 1921 met witte Euville-steen, is al eerder het doelwit geweest van vernielingen vanwege de controversiële aard ervan. Het is geplaatst als eerbetoon aan de Belgische koloniale geschiedenis in Congo, een onderwerp dat vandaag zeer controversieel is.

Ook op andere plekken in de stad werden in het verleden al controversiële standbeelden overgoten met rode verf. Denk bijvoorbeeld aan het standbeeld van de Belgische koning Leopold II aan het Troonplein, dat al meerdere keren met rode verf werd beklad.

Ilse Van de Keere, woordvoerder van de Brusselse politie, bevestigt aan La Capitale dat de politie op zaterdagmiddag op de hoogte werd gebracht van de daad van vandalisme en onmiddellijk een onderzoek heeft geopend om de dader te identificeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , dekolonisering openbare ruimte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni