De boom waarrond het monument is opgebouwd, kreeg een wit kleurtje.

| De boom waarrond het monument is opgebouwd, kreeg een wit kleurtje.

Monument voor doodgereden journaliste opgefrist: 'Haachtsesteenweg nog te onveilig'

© BRUZZ
08/11/2021
Updated: 08/11/2021 11.43u

Vier jaar geleden werd journaliste Stephanie Verbraekel doodgereden door een autobestuurder op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek. Actiegroep Heroes for Zero installeerde twee jaar geleden een monument op de plek van het ongeval. Afgelopen weekend werd dat gedenkteken opgefrist. "Deze as is vandaag nog lang niet veilig genoeg," vindt de groep.

Stephanie Verbraekel stierf op 7 november 2017 op enkele meters van haar appartement in de Haachtsesteenweg. Toen de 28-jarige vrouw de straat overstak, werd ze aangereden door een autobestuurder. Op het moment van het ongeval reed de dader 90 kilometer per uur in een zone 30.

Naar aanleiding van de dodelijke aanrijding beslisten ouders en vrienden van de journaliste het collectief 1030/0 op te richten om voor meer verkeersveiligheid in het Brussels Gewest te ijveren. Om Verbraekel te herinneren, installeerde de burgerbeweging een gedenkteken vlakbij de plaats van het ongeval. In februari 2020 werd dat monument ingehuldigd.

De Schaarbeekse ontwerper Jean-François D'Or besloot een esdoorn op de Haachtsesteenweg aan haar te wijden. De kunstenaar, die ook op de drukke straat woont, maakte een kunstwerk dat de boom omringt. Zondag - vier jaar na Verbraekels overlijden - schilderde de vzw Heroes for Zero de stam van die boom wit om het monument zichtbaarder te maken.

Heroes for Zeroes vindt ondertussen dat de Haachtsesteenweg vandaag nog steeds niet veilig genoeg is. "Sinds het ongeval is er wel vooruitgang gemaakt, maar er wordt nog steeds geracet op die as," zegt Pieter Fannes. "Enkele weken geleden was daar nog een crash ter hoogte van het Poggeplein."

Fannes vraagt om meer snelheidscontroles op de steenweg. "Er staan nu wel radars ter hoogte van de Voltairelaan, maar die zijn fout geplaatst, want ze worden omringd door verkeersplateaus die de snelheid sowieso als breken."

Daarnaast vraagt Heroes for Zero ook om een betere beveiliging van de zebrapaden. "Er zijn vandaag nog steeds oversteekplaatsen waar tot vlakbij het zebrapad geparkeerd wordt, waardoor je het autoverkeer als voetganger slecht ziet. Onder meer vlakbij de kerk is er zo één."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni