Moskeeën heropenen geleidelijk vanaf 8 juni

© Kris Hendrickx
| Al Khalil moskee in Molenbeek (archiefbeeld).

De moskeeën kunnen vanaf 8 juni geleidelijk opnieuw de deuren voor het publiek openen. Ze zullen wel maximaal honderd gelovig mogen ontvangen, want de sociale afstand van anderhalve meter moet gerespecteerd worden

Dat hebben het Executief van de Moslims van België (EMB), de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België (CIB) en de Raad der Theologen woensdagavond aangekondigd.

"De geleidelijke exit, gepland door de Belgische overheden, betekent niet dat de pandemie van het coronavirus uitgeroeid is, maar dat deze in intensiteit is verminderd", verwittigt het EMB. "Om een heropflakkering te voorkomen, is het van essentieel belang om alle geldende voorzorgsmaatregelen te blijven naleven, met inbegrip in de gebedsplaatsen (desinfecteren van de handen, sociale afstand, dragen van een masker, enzovoort)."

Maximaal 100 gelovigen

De heropening van de moskeeën en de geleidelijke heropstart van geloofsactiviteiten zijn onderworpen aan een protocol. In een eerste fase van de versoepeling in de gebedsplaatsen mogen er telkens maximaal honderd gelovigen aanwezig zijn. Tussen de gelovigen geldt een fysieke afstand van anderhalve meter. "Hierdoor zullen de moskeeën minder gelovigen kunnen ontvangen, vooral de kleinere moskeeën. Wij roepen de gelovigen op tot wijsheid en begrip voor deze maatregel, waardoor de toegang soms beperkt zal worden van zodra de capaciteit is bereikt", aldus het EMB.

De Moslimexecutieve roept daarnaast ook op tot begrip en solidariteit. "Wij weten dat de specifieke maatregelen voor het beoefenen van de islamitische eredienst in de gebedsplaatsen de praktijk van de eredienst minder gemakkelijk en minder aangenaam zullen maken, maar deze blijven noodzakelijk met het oog op het behoud van de gezondheid en het leven van de gelovigen en hun medeburgers", concludeert het EMB

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?