Moslimexecutieve heeft nieuwe voorzitter

© Photonews
| Echallaoui had goede contacten met minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Het Executief van de Moslims van België (EMB) heeft vrijdagavond op een vergadering een nieuwe voorzitter aangeduid. Het gaat om Mehmet Üstün, de voorzitter van de Turkse moskee Sultan Ahmet in het Limburgse Heusden-Zolder.

De Moslimexecutieve is het orgaan dat de Belgische moslims officieel vertegenwoordigt.

Üstün volgt de Salah Echallaoui op. Die stond bekend als uitdrager van een gematigde islam en had goede contacten met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Echallaoui wilde zichzelf graag opvolgen, maar dat zag de Turkse pro-Erdogan-vleugel niet zitten. Dat schrijft Le Soir.

Als compromis werd Üstün verkozen, maar Echallaoui blijft wel actief als Franstalige vicevoorzitter. Zijn Nederlandstalige tegenhanger wordt Bayram Saatci.

Interne spanningen

De Moslimexecutieve had volgens het weekblad Le Vif de voorbije weken te kampen met oplopende interne spanningen, onder meer vanuit de strikte Turkse pro-Erdogan-vleugel.

Volgens andere bronnen heeft de spanning meer te maken met onregelmatigheden rond het mandaat van Echallaoui, die geen verkozen lid is van het Executief. Hij volgde Nourredine Smaïli in 2016 op terwijl het mandaat van die laatste nog niet was afgelopen.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?