De kopie van het ruiterstandbeeld van Leopold II van Thomas Vinçotte in het KMKG.

| De bewuste foto bij de online-post.

Museum zorgt voor controverse met communicatie rond verjaardag Leopold II

© BRUZZ
10/04/2019

Een instagrampost van het Museum voor Kunst & Geschiedenis beroert online de gemoederen. Gisteren postte het Museum een afbeelding van een standbeeld van Leopold II met de commentaar ‘Another Royal Birthday’. "Door geen oordeel te willen vellen over Leopold II, doet het museum dat net wel", klinkt het in reacties. Het museum zelf is geschrokken van de controverse.

Naar analogie van de post op de verjaardag van Albert I besloot het museum een Instagram- en Facebookpost te delen ter ere van de verjaardag van Leopold II. Bij Leopold II werd er wel bij gezet dat hij ‘een controversieel figuur is’.

'Geen waardeoordeel'

Die kwalificatie was niet naar de zin van heel wat volgers van het museum. Veel mensen zijn verontwaardigd over de zachte en nonchalante toon van de originele post.

Mensen die het museum wezen op de verschillende misdaden die de koning in Congo Vrijstaat had begaan, werden daarna door de social media manager van het museum van repliek gediend. "Het is niet onze taak, als museum, om een waardeoordeel te koppelen aan onze objecten", klonk het.

Naast de beschuldigingen van een ongelukkige toon vonden mensen ook dat het museum uit is op controverse. "Jullie wisten dat deze foto controverse zou uitlokken en toch hebben jullie hem geplaatst. Wuiven met ‘het is niet onze taak om een waardeoordeel uit te spreken’ is een triestige reactie die mij vooraf ingestudeerd lijkt", zegt een commentator.

Geen positie

Bij het museum zijn ze geschrokken van de reactie die de post teweeg brengt: "We hebben in het bijschrift proberen objectief te zijn en een historisch feit gepresenteerd: de verjaardag van Leopold II," vertelt Bart Schouppe, communicatiemedewerker van het museum.

"We hebben in de keuze van onze woorden geprobeerd geen waardeoordeel te vellen of een positie in te nemen in dit debat. Naar ons aanvoelen is het zeer nodige debat over het aandeel van Leopold II in de wantoestanden in Congo nog niet beslecht," besluit hij.

Een aantal van de commentatoren vindt die uitleg duidelijk onvoldoende. "De ironie is dat, door geen oordeel te willen vellen, het museum dat net wel doet, door Leopold II zijn aandeel in de dood van miljoenen Congolezen niet te vermelden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , KMKG , Leopold II , Instagram , Facebook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni