Myria zet acht aanbevelingen op papier met verkiezingen in aantocht

© Saskia Vanderstichele
| François Desmet, directeur federaal migratiecentrum Myria.

Met het zicht op de federale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei 2019, heeft Myria, het Federaal Migratiecentrum, acht voorstellen uit rapporten en studies uit het verleden samengebald in een memorandum met acht aanbevelingen.

Zo beveelt Myria aan om, op basis van een voorstel van een comité van deskundigen en na uitvoerig overleg met alle relevante stakeholders - institutionele en ngo's - een Migratiewetboek aan te nemen dat de rechten van vreemdelingen moet verduidelijken. Het gaat dan onder meer om een verblijfsstatus voor erkende staatlozen.

Mensensmokkel- en handel

Daarnaast vraagt Myria om van mensenhandel een prioriteit op het terrein te maken, en er dan ook voor te zorgen dat de bestrijding van mensenhandel een van de prioriteiten van de nieuwe RSZ-inspectiedienst blijft.

Voorts beveelt Myria aan om te focussen op de strafrechtelijke aanpak van de smokkelaars, niet in de strijd tegen mensensmokkelslachtoffers. "Daarvoor heeft de politie voldoende recherchecapaciteit nodig."

Ook de facilitatie van het recht op privé-, familie- en gezinsleven van begunstigden van internationale bescherming staat op de agenda. "Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken dat de begunstigde van internationale bescherming zelf de aanvraag tot gezinshereniging in België kan indienen in plaats van zijn familieleden in het buitenland," klinkt het.

Detentie

Myria vraag ook om administratieve detentie van vreemdelingen beter te omkaderen. "Myria wenst zijn principiële bezwaren tegen de detentie van gezinnen met kinderen te herhalen, dat kan bijvoorbeeld door de middelen te versterken voor de alternatieven voor detentie."

De organisatie vraagt ook om een betere analyse te maken van de migratiestromen en vreemdelingenpopulatie in België, onder meer door de kwaliteit van de gegevens in het rijksregister te verbeteren.

Mensenrechteninstituut

Nog een aanbeveling: "Creëer een Nationaal mensenrechteninstituut volgens de Principes van Parijs". "België heeft al een reeks federale, gewestelijke, gemeenschappelijke of interfederale instellingen waarvan het statuut, het mandaat en de bevoegdheden traditioneel overeenkomen met die van een Nationaal mensenrechteninstituut (NMRI), maar het heeft nog geen instituut als dusdanig."

Ten slotte pleit Myria voor een einde aan de lineaire besparingen tegen 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?