Amnesty International trapt 100 ballen Russische ambassade binnen

© ©CAMZZI
| De Amnesty International-activisten verkleedden zich voor de gelegenheid in voetbaltruitjes met daarop de namen van elf Russische mensenrechtenactivisten.

Amnesty International voerde maandagochtend protest aan de Russische ambassade in Brussel. De ngo wil zo aandacht vragen voor de opsluiting van een Russische mensenrechtenactivist. Elf ‘voetballers’ trapten honderd ballen met de steunboodschap #JusticeForOyub over het hek van de ambassade.

De mensenrechtenactivist in kwestie is Oyub Titiev (60). Hij leidt het Tsjetsjeense kantoor van de Russische mensenrechtenorganisatie ‘Memorial’. In januari werd hij nog aangehouden op beschuldiging van drugsbezit. Hij riskeert tien jaar cel. Volgens Amnesty zijn de beschuldigingen vals.

Vier dagen voor de start van het WK voetbal in Rusland wil Amnesty met de actie het gebrek aan respect voor de mensenrechten in datzelfde land nog eens in de verf zetten.

#JusticeForOyub

Elf leden van de ngo verkleedden zich voor de gelegenheid in gele voetbaltruitjes, met daarop de namen van verschillende Russische mensenrechtenactivisten. Ze probeerden honderd voetballen met daarop de boodschap #JusticeForOyub eerst aan de ambassade te overhandigen. Maar die aanvaardde de ballen niet.

Daarop besloten de Amnesty-activisten om de voetballen maar over het hek van de ambassade te trappen.

“De Wereldbeker voetbal is voor Amnesty International een ideale gelegenheid om aandacht te vragen voor de onderdrukking van mensenrechtenverdedigers in Rusland", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. "Met de opsluiting van Oyub Titiev zijn de Russische autoriteiten niet aan hun proefstuk toe. De afgelopen jaren is de repressie in het land zienderogen toegenomen."

Ondertussen loopt er ook een petitie die pleit voor de vrijlating van Titiev.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?