N-VA: 'Brusselse zorgverzekering betekent einde Vlaamse sociale bescherming'

© GR
| Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) wil dat de GGC een compensatieregeling treft voor iedere Vlaamse Brusselaar die voor het Vlaamse zorgsysteem kiest.

De Brusselse N-VA wil de inwoners in onze hoofdstad de keuze laten om na de zesde staatshervorming in te tekenen op een van de drie zorgstelsels. “De Vlaamse sociale bescherming in onze hoofdstad dreigt te verdwijnen als zij verplicht worden zich aan te sluiten bij een Brusselse zorgverzekering”, zo zegt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA).

De Vlamingen in Brussel kunnen zich op dit moment vrijwillig aansluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB), voorheen de Vlaamse zorgverzekering. Vandaag zijn er ruim 42.000 bij aangesloten, maar dat aantal daalt elk jaar.

De zesde staatshervorming voorziet in de oprichting van een Brusselse zorgverzekering die gefinancierd wordt door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). De Brusselaar zal wellicht verplicht worden zich hierbij aan te sluiten.

“Welke Brusselaar zal zich dan nog bij de Vlaamse sociale bescherming willen aansluiten?”, vraagt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe zich af. Voor hem en zijn partij is deze regeling dan ook onaanvaardbaar. De N-VA wil dat iedere inwoner in onze hoofdstad moet kunnen kiezen tot welk zorgsysteem het wil behoren.

‘Federale zak geld eerlijker verdelen’

Vreest Vanlouwe dan een verlies aan Vlaamse verankering in Brussel? “Zeker niet, we stellen gewoon vast de Vlaamse manier van werken al op punt staat, terwijl dat voor de Brusselse nog lang niet het geval is. We willen in Brussel graag een systeem op maat op poten zetten.”

“Het is een wettelijke verplichting om een Nederlandstalig zorgaanbod uit te bouwen, maar daar kwam tot nu toe weinig van in huis. Ik maak graag de vergelijking met het onderwijs. Daar moeten ouders ook een instelling kiezen die ofwel onder het Nederlandstalige, ofwel onder het Franstalige scholensysteem valt.”

Tot slot vindt de N-VA’er dat de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap dringend een samenwerkingsakkoord moeten afsluiten. “Voor elke Brusselaar die kiest voor een van beide systemen moet er met de GGC een compensatieregeling worden getroffen. Die zit op een zak federaal geld die eerlijker verdeeld moet worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?