N-VA-protest tegen spuitruimte in centrum Brussel

HS
© BRUZZ
25/02/2022

Brussels gemeenteraads- en parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) trok vrijdagmorgen met enkele supporters naar de Woeringenstraat in Brussel. Daar zal eind maart het eerste gebruikerscentrum voor drugsverslaafden komen. Maar daar zijn ze absoluut tegen. "Het idee dat je drugsgebruik faciliteert vanuit de overheid, daar kunnen we niet mee akkoord gaan.”

Een tiental mensen verzamelden voor de Woeringenstraat in het centrum van Brussel, tegen het 'spuitcentrum' dat hier binnenkort zal komen. Dat centrum was normaal voor december 2021 gepland, maar wegens het coronavirus is de opening uitgesteld.

De betogers vrezen dat het centrum drugsgebruik zou faciliteren en noemen het "het walhalla van de junkies”. Verder zou er een gedoogzone van 500 meter rond het centrum komen, waar drugsbezit en -handel ongestraft mag gebeuren. En dit kan niet zomaar, vinden zij.

“Een constante stroom van drugsgebruikers gaat de buurt niet verbeteren"

Brussels gemeenteraad- en parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA)

Mathias Vanden Borre N-VA installatie Brussels Parlement

“Het principe dat je drugsgebruik faciliteert vanuit de overheid, daar kunnen we niet mee akkoord gaan,” klinkt het bij Brussels gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA). “Dit is een buurt die het al niet makkelijk heeft. Er zijn een aantal scholen, restaurants en winkels. Een constante passage van drugsgebruikers gaat de buurt niet verbeteren. Integendeel.”

Volgens het gemeenteraadslid zou de opening van dit centrum niet alleen gevaarlijk zijn, maar ook tegen de wet in gaan. Drugs zijn namelijk illegaal in België. “Dit is tegen de federale drugswet. Drugshandel- en bezit moeten actief bestreden worden. Om de veiligheid in de wijk te garanderen, moeten we gaan voor nultolerantie, ook voor kleine misdrijven."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni