Brussel Kiest 2018 Gemeentehuis Anderlecht
© BRUZZ | Gemeentehuis Anderlecht.

N-VA wil externe audit na gesjoemel met rijbewijzen, maar Anderlecht stemt tegen

EDB
© BRUZZ
25/03/2022

Na de fraude met rijbewijzen en verblijfskaarten in de gemeente Anderlecht, diende Anderlechts gemeenteraadslid Gilles Verstraeten (N-VA) donderdagavond een motie in om de diensten van de gemeente te laten doorlichten door een externe partij. De meerderheid stemde de motie evenwel weg. “Eerst evalueren we de interne controle.”

Volgens Verstraeten is een externe audit noodzakelijk na de jarenlange fraude met rijbewijzen en verblijfskaarten. “Alleen met een externe audit kunnen we een objectief en volledig beeld krijgen van wat er allemaal fout loopt in de administratie van de gemeente,” klinkt het. “Het feit dat deze fraude jarenlang heeft kunnen bestaan, is aberrant. De Anderlechtenaar heeft recht op goed en eerlijk bestuur.”

“Uit het dossier dat de gemeenteraad kon raadplegen blijkt voor mij dat de bestaande interne controleprocedures schijnbaar niet volstaan,” aldus Verstraeten. “Drie jaar geleden werd inderdaad een interne controle ingericht, waarvoor de gemeente Anderlecht één voltijds equivalent aanwierf. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee, maar als die fraude zo lang kan bestaan, toont dit aan dat deze controle niet volstaat.”

Evaluatie van de interne controle

De oppositie steunde de motie van Verstraeten, maar de meerderheid stemde tegen. “Er komt dus geen externe doorlichting,” aldus Verstraeten. “De meerderheid zegt eerst de evaluatie van de interne controle af te willen wachten, maar ik vermoed dat ze misschien gewoon ook niet al te veel pottenkijkers willen. Ik zal de commissie van die evaluatie uiteraard bijwonen.”

Het kabinet van Anderlechts Ecolo-schepen Jérémie Drouart, die zich verzette tegen de motie, laat weten dat het dankzij de interne controle is dat al een heleboel wanpraktijken aan de kaak konden worden gesteld. “Dat is het bewijs dat de interne controle werkt,” klinkt het.

Op de vraag waarom de fraude dan ten minste drie jaar onder de radar kon blijven, klinkt het dat eind april de evaluatie zal gebeuren van de interne controle. “Eerst moet het onderzoek verder uitgevoerd worden. Dan kunnen we kijken of de interne controle versterkt of eventueel aangepast moet worden.”

Begin december bracht het Brusselse parket een grootschalige fraude binnen de gemeente Anderlecht aan het licht. Minstens vier gemeentelijke ambtenaren zouden betrokken zijn bij de verkoop van valse documenten. Hoe de fraude zo lang onder de radar kon blijven, is onduidelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni