Een dakloze vrouw aan het Zuidstation

| Een dakloze vrouw aan het Zuidstation.

N-VA wil Heizelpaleizen openstellen voor daklozen in plaats van Zuidstation

© BRUZZ
10/01/2024
Updated: 10/01/2024 11.24u

N-VA Brussel wil de Heizelpaleizen tijdens de vrieskou openstellen voor daklozen in plaats van het Zuidstation. "De veiligheid in het station moet gegarandeerd blijven", zegt Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in Anderlecht voor N-VA Gilles Verstraeten.

Bovenop de reguliere opvang met ruim vijfduizend plaatsen komen er met het ‘koudeplan’ 155 noodplaatsen bij. Daarnaast werd er beslist om tijdelijk het station van Brussel-Zuid ’s nachts weer open te stellen. Ook de metrostations hanteren een tolerantiebeleid en laten dakloze mensen toe als het vriest. “In Brussel-Zuid wordt een aparte ruimte voorzien, onder toezicht van de mensen van Securail. Het is belangrijk dat de veiligheid gegarandeerd blijft. We weten dat het alcohol- en drugsgebruik onder de daklozen de afgelopen jaren is toegenomen”, aldus Verstraeten.

Voor Verstraeten is de grote vraag welke inspanningen er geleverd zijn om de veiligheid in en rond Brussel-Zuid op lange termijn aan te pakken. “Tijdens de zomer kondigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden tijdens een grootschalige controleactie aan dat men de toenemende onveiligheid in de stationsbuurt zou aanpakken en men verder zou gaan dan symptoombestrijding. Intussen kan je je de vraag stellen of er in en rond het station veel veranderd is en zo ja, of de problemen niet gewoon verschoven zijn naar de omliggende buurten."

Volgens Verstraeten zijn er betere plaatsen dan het Zuidstation en de metrostations om daklozen beschutting te geven tijdens de winterprik. "Als men bijkomende opvangplaatsen wil voorzien, waarom opent men dan geen plaats in bijvoorbeeld de Heizelpaleizen? Plaats genoeg. De gebouwen worden door Brussels Expo, een vehikel van PS Brussel-Stad uitgebaat. Ze staan een groot deel van de tijd leeg, en als men daar het grootste vaccinatiecentrum van het land kon openen, dan zal wat bijkomende noodopvang ook wel lukken. Zo ontziet men de reizigers en buurtbewoners rond metro- en treinstations die het de afgelopen jaren al meer dan genoeg te verduren hebben gehad qua overlast en problemen.”

Al is dat niet zo eenvoudig, zegt CEO van Brussels Expo Denis Delforge. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld meerdere paleizen ingenomen voor de opbouw van BRAFA en Brussels Auto Show. "Er wordt verwezen naar het vaccinatiecentrum dat in de covidperiode aan de Heizel was, maar toen waren er geen evenementen en was dat dus mogelijk. Nu ligt dat anders. En in vergelijking met het Koning Boudewijnstadion, waar vorig jaar een tijdelijk opvangcentrum ingericht is, zijn er veel meer evenementen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni