| Het aantal Brusselaars dat aangesloten is bij de Vlaamse zorgverzekering is in tien jaar tijd met bijna een kwart gedaald.

N-VA wil snel helderheid over de Brusselse zorgverzekering

© Belga
24/01/2018

De N-VA roept de Brusselse verantwoordelijke binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie op om snel duidelijkheid te verschaffen over een Brusselse zorgverzekering. Daarmee reageren Vlaams parlementsleden Peter Persyn en Karl Vanlouwe op de cijfers van BRUZZ waaruit blijkt dat het aantal Brusselaars dat aangesloten is bij de Vlaamse zorgverzekering in tien jaar tijd met bijna een kwart gedaald is.

Het aantal Brusselaars dat is aangesloten bij de Vlaamse zorgverzekering is in tien jaar tijd met bijna een kwart gedaald, van 55.607 in 2006 naar 42.831 eind 2016. Door de straftijd fors in te korten voor Brusselaars die zich niet tijdig aansloten, hoopt de Vlaamse overheid het tij te keren.

De Vlaamse zorgverzekering geeft zwaar zorgbehoevenden een maandelijkse uitkering van 130 euro voor niet-medische kosten zoals poetshulp of thuiszorg. In Brussel is ze niet verplicht, maar wie laattijdig aansloot, moest tien jaar wachten om beroep te kunnen doen op de verzekering.

In 2016 besliste de Vlaamse regering de zorgverzekering uit te breiden tot de Vlaamse sociale bescherming - met ook basisondersteuning voor gehandicapten en tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden. Ook de schorsingstijd voor talmende Brusselaars werd gehalveerd van tien naar vijf jaar. De maatregel werd effectief op 1 januari 2018. Op die manier hoopt de overheid de verzekering, die 51 euro per jaar kost, aantrekkelijker te maken.

"Al maanden vragen we aan minister Vandeurzen meer duidelijkheid over de uitrol van de Vlaamse Sociale Bescherming in Brussel. Maar hij verwijst telkens naar de Brusselse verantwoordelijken in de GGC, alsof zijn eigen partij geen deel uitmaakt van de Brusselse coalitie. Ondertussen blijft het onduidelijkheid troef, en haken steeds meer en meer mensen af", klaagt Peter Persyn aan.

"De minister geeft aan te wachten op de GGC, die in Brussel ook bevoegd is inzake sociale bescherming. God mag weten wanneer zij eruit geraken, maar ondertussen blijkt dat steeds minder Brusselse Vlamingen aangesloten zijn bij de VSB en dus niet langer beschermd zijn wanneer ze plots zorgbehoevend worden. Ze mogen toch niet gegijzeld worden door de Brusselse besluiteloosheid? Een onaanvaardbare situatie, er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen", besluit Karl Vanlouwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Politiek, zorgverzekering, N-VA

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni