‘Na 28 jaar terug een dak boven het hoofd’

© PhotoNews

Na 28 jaar op straat te hebben geleefd, heeft Kamel eindelijk terug een eigen stekje gevonden. Daarbij kreeg hij de hulp van HuNeeds, een vzw die een einde wil maken aan dakloosheid. “Van alle hindernissen, is het administratieve luik voor daklozen het zwaarst.”

Kamel is 64 jaar oud en woont al sinds 1991 op straat. Daar kwam een einde aan toen hij in 2017 Anastasia leerde kennen. Anastasia was op dat moment vrijwilligster bij 400 Toits, een organisatie die zich voor de daklozen inzet. “Het klikte en we hielden contact,” vertelt Anastasia op vrijdag aan La Dernière Heure.

Een paar maanden geleden richtten Anastasia Englebert en Caroline de Montjoye, twee vrouwen uit Brussel, hun eigen vzw op: HuNeeds. Met die vzw focussen de twee vrijwilligsters op het belang van een slaapplek als eerste stap voor de re-integratie van daklozen. “We zien dat het administratieve aspect vaak voor veel problemen zorgt. Daar willen wij bij helpen,” aldus Anastasia.

De vzw wil eigenaars van huizen of appartementen ervan overtuigen dat het perfect mogelijk is om een dakloze persoon als huurder te aanvaarden en er tegelijkertijd toch zeker van te zijn dat het huurgeld elke maand gestort wordt. “Het OCMW geeft een inkomen in het kader van maatschappelijke integratie aan elke Belg die zich onder een bepaalde drempel aan inkomen bevindt. Als die persoon een huurovereenkomst heeft, kan het OCMW een deel van dat inkomen zelfs meteen doorstorten naar de verhuurder,” legt Anastasia uit.

“Maar de lange administratieve weg ontmoedigt velen. De rol van onze vzw is hierin tussen te komen. Wij proberen zoveel mogelijk van de administratie op ons te nemen, waardoor meer mensen opnieuw de kans krijgen een menswaardig bestaan te leiden,” aldus Anastasia.

De eerste die door de vzw geholpen werd, was Kamel. Ook bij hem was het administratieve luik het grootste struikelblok. Daarom is Kamel erg dankbaar voor de hulp die hij van de vzw kreeg. “Vanaf nu kan ik terug een normaal leven leiden,” aldus de man.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?