Sint-Agatha-Berchem luchtbeeld 2

| Sint-Agatha-Berchem is met 14 procent de meest Nederlandstalige gemeente in Brussel.

'Negen procent Nederlandstaligen in Brussel'

ADH
© BRUZZ
13/02/2019

In Brussel is de overgrote meerderheid van de bevolking Franstalig. Dat moeten cijfers bewijzen die Kamerlid Gautier Calomne (MR) naar buiten bracht. Ze zijn gebaseerd op de fiscale aangiften van 2018.

91 procent van de burgers heeft het afgelopen jaar hun belastinggegevens ingegeven in het Frans. Dat zorgt voor een overgrote meerderheid tegenover de negen procent die dat in het Nederlands deed. Het percentage verschilt wel van gemeente tot gemeente.

Ukkel is met 95 procent Franstalige aangiftes de meest Franstalige gemeente van Brussel, gevolgd door Watermaal-Bosvoorde. Vorst vervolledigt de top drie.

Brussel-stad heeft met 21.344 Nederlandstalige burgers het hoogste absolute aantal Nederlandstaligen. Het komt daarmee op de voorlaatste plaats van de meest Franstalige gemeenten terecht. Enkel Sint-Agatha-Berchem heeft een hoger percentage Nederlandstaligen, namelijk bijna 14 procent.

"Het is in de geschiedenis altijd zo geweest dat Nederlandstaligen veel meer aanwezig zijn op de linkeroever van het kanaal", zegt Gautier Calomne (MR).

Die cijfers zijn tegenover 2017 niet al te veel veranderd. Toen waren er nog 92 procent Franstalige aangiften tegenover 8 procent Nederlandstalige.

De cijfers behoeven wel nuance. Veel Nederlandstalige Brusselaars krijgen hun aangifte in het Frans. In 2017 waren het er zelfs opvallend veel door een administratieve fout. Ook burgers met een andere moedertaal kiezen sneller het Frans om hun papieren in te vullen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gautier Calomne , Franstalige gemeenten , 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni