Nelson Mandela, 25 jaar geleden aan de VUB

© Collection CAVA - Hilde Braet
| Nelson Mandela neemt zijn eredoctoraat aan de VUB in ontvangst
Updated: 18-07-2018 - 15:06

Op de 100ste verjaardag van Nelson Mandela wordt wereldwijd teruggeblikt op het leven van de invloedrijke ex-president van Zuid-Afrika. Ook Brussel huldigt Mandela woensdag. De Zuid-Afrikaan was 25 jaar geleden zelf in Brussel, om aan de VUB een eredoctoraat te ontvangen. De toenmalige rector Robert Dejaegere bracht de dag met hem door: “Het was het evenement van mijn leven.”

Op 8 oktober 1993 ontvingen Nelson Mandela en Frederik Willem De Klerk, de toenmalige president van Zuid-Afrika, een eredoctoraat uit handen van de toenmalige rector Robert Dejaegere.

“Het is dankzij Willy Claes (SP.A) dat Mandela naar Brussel kwam.” zegt Dejaegere, nu 85, aan BRUZZ. “Hij had eigenlijk al een eredoctoraat aan de ULB, maar dat heeft hij nooit ontvangen omdat hij nog in de gevangenis zat. Daarom hebben we hem na zijn vrijlating opnieuw uitgenodigd.”

180718_Nelson Mandela Eredoctoraat VUB
© Collection CAVA - Hilde Braet

Een ontmoeting met Mandela is uitzonderlijk. In 1993 was hij nog net geen president, maar Nelson Mandela was na zijn vrijlating wel een van de belangrijkste personen in de wereldpolitiek. Toch bleef hij bij de Brusselse rector gewoon zichzelf. “Hij was zeer vriendelijk, heel eenvoudig in de omgang. Echt een buitengewoon persoon, en exact hoe je je hem voorstelt.”

Dejaegere en Mandela hebben in 1993 bijna de hele dag met elkaar doorgebracht. “We zijn in de voormiddag in contact gekomen. We zijn samen gaan eten met de minister en de rest van de dag, ongeveer tien uur, heb ik met Mandela opgetrokken. Maar jammer genoeg waren er zo veel mensen dat we wel geen uitgebreid gesprek hebben kunnen voeren.”

180718_Eredoctoraat Nelson Mandele VUB
© Collection CAVA - Hilde Braet

Na de uitreiking hebben beide mannen elkaar nooit meer ontmoet. “We hebben elkaar nog één keer telefonisch gesproken, maar hij is nooit meer naar Brussel gekomen, en ik niet naar Zuid-Afrika. Maar die ene dag blijft een herinnering om te koesteren voor de rest van mijn leven.”

Het toenmalige TV Brussel (voorganger van BRUZZ TV) kon Mandela destijds voor de camera krijgen. Bekijk hier de reportage uit 1993.

(Lees verder onder de video.)

In Brussel werd Mandela vandaag de hele dag gehuldigd. Ook Manneken Pis kreeg voor de gelegenheid een toepasselijke pruik aangemeten.

20180718_manneke_mandela
© Stad Brussel via Twitter
| 'Manneke Mandela'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?