Neo: congrescentrum en hotel ten vroegste in 2023 klaar

© Neo

Aan de Heizel hebben Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) Neo2 voorgesteld, een project dat bestaat uit een congrescentrum en een hotel. "Het zakentoerisme en de ontwikkeling van de congresactiviteit zullen de stad verrijken."

Ten vroegste in 2023 zouden de deuren van het congrescentrum en het viersterrenhotel van Neo moeten opengaan. Dat heeft burgemeester van de Stad Brussel Philppe Close (PS) gezegd tijdens de voorstelling van het project. Het congrescentrum wordt omschreven als de kern van het Neoproject.

Moduleerbaar

Dat congrescentrum moet volledig moduleerbaar worden. Op het gelijkvloers komt een auditorium met 800 plaatsen. Op de eerste verdieping zal er plaats zijn voor in totaal 5.000 mensen, met 3.500 plaatsen in één zaal, en 1.500 plaatsen in een andere. Die moeten volgens de ontwerpers als “een gereedschapskist” worden gezien, waarbij uitvouwbare ruimtes voor een heel specifieke indeling kunnen zorgen.

Op de tweede verdieping komt een zaal in de vorm van een halfrond met 600 plaatsen. Die kan in twee ruimtes met elk 300 plaatsen worden verdeeld.

Het gebouw zal een hangende tuin als dak hebben, waartoe de deelnemers van congressen en hotelgasten toegang zullen hebben. Het viersterrenhotel komt er trouwens aan de noordkant van de hangende tuin en zal 250 kamers tellen. Het consortium vertrouwt de exploitatie van het hotel toe aan wereldspeler NH Hotels.

'Essentiële stap'

In juli werd bekend dat de raad van bestuur van NEO het consortium CFE/Cofinimmo/Ateliers Jean Nouvel heeft aangeduid voor de bouw van Neo2. Volgens de visie van sterarchitect Jean Nouvel werd bij het ontwerp van het gebouw rekening gehouden met de omgeving, het Heizelplateau. Zo zou het complex gebouwd worden “als een lichtbak uit glas en staal die terrasvormig georganiseerd is aansluitend bij het hellende terrein.”

Volgens Vervoort en Close is de voorstelling van Neo 2 een “essentiële stap” in het hele NEO-project. “Wij presenteren een globaal stadsproject en van die visie is NEO de concrete uiting”, aldus Close. “Het zakentoerisme en de ontwikkeling van de congresactiviteit zullen de stad verrijken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?