Sterarchitect Jean Nouvel bouwt congrescentrum en hotel van NEO

© Neo
| "Brussel krijgt eindelijk zijn internationaal congrescentrum, ontworpen en gebouwd door laureaten met wereldfaam," klinkt het.

Sterarchitect Jean Nouvel mag het congrescentrum van Neo bouwen. Dat besliste de raad van bestuur van NEO donderdag. Nouvel is onder meer bekend van de Torre Gloriès in Barcelona, en het spectaculaire Philharmonie de Paris. Toch is het nog onzeker of er snel gebouwd kan worden, want er hangt nog een procedure bij de Raad van State.

"Neo II moet Brussel als internationale congresstad voor echt grote congressen met 1.500 tot meer dan 5.000 deelnemers op de kaart zetten", zegt projectleider Henri Dineur aan BRUZZ. "Zulke grote congressen geven faam, maar wel tamelijk zeldzaam. Daarom is gekozen voor een ontwerp waar ook simultaan twee kleinere congressen kunnen plaatsvinden, zonder dat de deelnemers elkaar hoeven te kruisen."

De architect is deel van een consortium, samen met de Belgische spelers CFE en Cofinimmo. Naast het congrescentrum bouwen ze ook het viersterrenhotel dat er bij hoort. Hij doet dat trouwens samen met het Brussels architectenbureau MDW Architecture. "Dat is zo voor al onze Belgische projecten", laat dat bureau weten aan BRUZZ. "Nouvel legt meer de nadruk op het ontwerp, wij op de uitvoering. Maar in elke fase werken we samen."

De hangende tuinen

Het Congrescentrum is in de visie van architect Jean Nouvel "een lichtbak gebouwd uit glas en staal die terrasvormig georganiseerd is aansluitend bij het hellende terrein".

Het dak is een hangende tuin die toegankelijk is voor deelnemers aan congressen en voor het hotelcliënteel. Het hotel ligt langs de Keizerin Charlottelaan aan de uiterste noordkant van de grote terrastuin en vormt daarmee het dak van het Congrescentrum.

De 250 viersterrenkamers hebben uitzicht op het Atomium en de hoogste verdieping herbergt een bar met panoramisch uitzicht en een dynamisch dak. Het consortium vertrouwt de exploitatie van het hotel toe aan wereldspeler NH Hotels.

Bouwvergunning op los zand

Toch dreigt er nog vertraging te komen, weet De Tijd. Want de bouw van het internationaal congrescentrum (Neo II) wordt grotendeels gefinancierd met de 165 miljoen euro die Unibail-Rodamco betaalt voor de gronden van het shoppingcenter (Neo I). De Franse groep is alleen bereid te betalen als het helemaal zeker is dat het effectief kan bouwen.

Ondanks een positief advies voor de vergunningen, is dat nog niet het geval. Want om het te mogen bouwen, moest het Gewestelijk Bestemmingsplan gewijzigd worden. Dat deed de Brusselse regering (twee keer), maar er is beroep ingediend bij de Raad van State.

"Het klopt dat er een beroep loopt", zegt Dineur, "maar de Brusselse regering heeft donderdag beslist om, als de indieners van het beroep gelijk krijgen, meteen maatregelen te nemen die het beroep counteren. Dat betekent een nieuw bestemmingsplan, waarin tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?