Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen wil ook discriminatiemeldpunt voor werkgevers

© PhotoNews
| Het NSZ vraagt aan Actiris op haar beurt ook een meldpunt te installeren waar werkgevers schijnsollicitanten kunnen melden. Want dat is volgens de organisatie een kwaal waar de werkgevers regelmatig mee geconfronteerd worden.

Met het discriminatiemeldpunt dat de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris woensdag lanceerde, worden werkgevers gestigmatiseerd. Dat vindt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Het stelt voor om meteen ook een meldpunt op te richten waar werkgevers schijnsollicitanten kunnen melden.

Actiris Inclusive, de nieuwe antidiscriminatiedienst van Actiris, werd woensdag gelanceerd en omvat een meldpunt waarbij een online formulier en een gratis telefoonnummer ter beschikking staan van de sollicitant.

Het NSZ distantieert zich uitdrukkelijk van elke vorm van discriminatie, maar het vindt ook dat het discriminatiemeldpunt een fout signaal uitstuurt. "Met dit nummer stigmatiseer je werkgevers", klinkt het donderdag in een persbericht. "Een werkgever die personeel nodig heeft, zoekt de mensen met de nodige kwaliteiten om die functie optimaal te kunnen uitvoeren, ongeacht afkomst, leeftijd, geslacht ... Een werkgever heeft er dus geen enkel belang bij om te discrimineren."

'In twee jaar slechts 30 meldingen'

De ondernemersorganisatie vraag daarom dat Actiris op haar beurt ook een meldpunt installeert waar werkgevers schijnsollicitanten kunnen melden. Want dat is een kwaal waar de werkgevers regelmatig mee geconfronteerd worden. Het NSZ wijst er voort op dat er al sinds 2018 controles op en tests tegen discriminatie zijn, zoals de situatietest of mystery calls, maar dat er in twee jaar tijd slechts 30 gevallen zijn gemeld.

"Het is belangrijk dat de meldingen van discriminatie grondig worden onderzocht. Die moeten duidelijk maken wat de exacte oorzaak is waarom mensen niet worden aangeworven", stelt de organisatie. Het onderwijs speelt volgens NSZ een grote rol, want het merkt dat taalvaardigheid en de basisopleiding vaak nog ondermaats zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?