Nieuw burgerprotest tegen (verkeers)onveiligheid in volkswijken Schaarbeek

Twee buurtcomités hebben woensdagavond op de Schaarbeekse gemeenteraad de situatie in hun buurt aangeklaagd. Een bewoner uit de wijk ten zuidwesten van het Colignonplein hield een officiële interpellatie over de inbraakgolf en problemen met zwerfvuil en lachgas in zijn buurt, een groep van een 20-tal anderen probeerde een minuut stilte te houden voor de slachtoffers van snelheidsduivels in Schaarbeek.

"We hebben één minuut stilte gevraagd voor de verkeersslachtoffers die de afgelopen weken gevallen zijn in Schaarbeek", vertelt Lotta De Meulenaere van wijkcomité Île aux Bains (driehoek Edouard Fiers-Kessels-Wijnheuvelenstraat) aan BRUZZ, baby op de arm. Maar omdat er geen interpellatie was aangevraagd, ging de gemeenteraad gewoon door.

"We kwamen naar het gemeentehuis omdat we al een aantal maanden, je kunt zelfs zeggen al een aantal jaren het gevoel hebben dat er niet veel gedaan wordt rond de verkeersveiligheid in Schaarbeek. Er heerst een gevoel van straffeloosheid", zegt De Meulenaere.

Het wijkcomité heeft al heel wat pogingen gedaan om de burgemeester aan te spreken over de problemen in de drie straten, zegt ze. "Foutparkeren, het veel te snel rijden of zelfs racen, en al het sluikstorten. We wilden tonen dat we het een beetje beu zijn. En dat we nu eindelijk ook eens een oplossing willen hebben voor het feit dat veel te veel mensen veel te snel rijden en daar niks aan gedaan wordt."

Buurtbewoner Tim Spit doet het verhaal van hoe zijn auto 's nachts keihard werd aangereden. "We hebben voor 3.000 euro schade. Veel buren hebben het zien gebeuren, maar willen uit schrik niet met de politie praten. Er heerst een ware omerta."

Uren later stemde bijna de voltallige gemeenteraad in met het vrijmaken van 100.000 euro voor extra verkeerscamera's en -controles.

Tieners: lachgas en inbraken
Tijdens een officiële interpellatie kwam burger Frédéric Fiévé aan het woord over een iets noordwestelijker gebied, de Renkin-, Verhas-, Emmanuel Hiel- en Florisstraat vlak bij het gemeentehuis. Zes maanden geleden diende de buurt bij burgemeester Clerfayt (Défi) een petitie in over een inbrakengolf in de buurt. Maar die houdt nog altijd aan, zegt Fiévé. "De daders zijn jongens uit onze wijk, gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar."

De straten kreunen bovendien ook onder bergen zwerfvuil. Een opvallende nieuwkomer de laatste maanden zijn lege capsules van lachgas, merkte Fiévé, die maandelijks een symbolische opruimactie houdt. "Alleen toen al had ik een paar supermarkttassen vol met weggegooide capsules. Lachgas is overal te koop, ook voor kleine kinderen, en helemaal niet duur. Die jongens inhaleren het aan de lopende band. Eentje is grappig, maar als je er zo tien gebruikt ben je helemaal van de wereld."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?