De Ancienne Belgique op de Anspachlaan.

Nieuw fonds 'Vrienden van de AB' om kwetsbare doelgroepen te ondersteunen

© Belga
06/05/2021

De Brusselse concertzaal AB roept een nieuw fonds in het leven: de Vrienden van de AB, met ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting (KBS). Doel is om ervoor te zorgen dat ook een minderbedeeld publiek kan blijven genieten van livemuziek en jong talent alle kansen te geven, klinkt het.

"De Covid-19-crisis heeft de kloof tussen arm en rijk in ons land enkel maar vergroot", zegt Tom Bonte, algemeen directeur van de AB, in het persbericht. "Als we straks opnieuw samen van live muziek mogen genieten, zullen de meest kwetsbare groepen in onze samenleving het nog moeilijker krijgen om een ticket te betalen. Nochtans - dat hebben we ook geleerd - hebben we allemaal een diepmenselijke behoefte om samen te komen voor culturele evenementen."

De AB wil ervoor zorgen dat mensen in kansarmoede via kansentarieven en laagdrempelige activiteiten ook na de lockdown van liveconcerten kunnen genieten. Bovendien wil de AB via het nieuwe fonds jonge artiesten residentieplekken aanbieden, voorprogramma's en persoonlijke begeleiding. "Jong talent heeft steeds nood aan een warm nest. Een nest waar het kan opgroeien en zich eigengereid kan ontpoppen en ontwikkelen tot weerbarstige pubers. AB wil dat warme nest bieden en zo een steentje bijdragen aan ons toekomstig cultureel erfgoed" zegt Kurt Overbergh, artistiek directeur van AB.

AB-sympathisanten en gulle schenkers kunnen een gift doen via de website van de KBS. Ook kunnen ticketkopers er bij een geannuleerd of verplaatst concert voor kiezen om hun ticketgeld rechtstreeks aan het fonds te doneren. Wie meer dan 40 euro schenkt, ontvangt via de KBS een fiscaal attest dat recht geeft op een belastingvermindering van 45 procent van het gestorte bedrag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni