Nieuw metrostation Grondwet in openbaar onderzoek

© BRUZZ
02/05/2016

De plannen voor een nieuw metro- en tramstation Grondwet onder de Stalingradlaan zijn sinds vrijdag in openbaar onderzoek. Bij het project hoort ook een nieuwe tramtunnel onder de Fonsnylaan en een metrotunnel onder het Zuidpaleis. [+ nieuwe beelden]

Grondwet moet het bestaande ondergrondse tramstation Lemonnier vervangen. Dat werd gebouwd in de jaren 1950 en trams van verschillende lijnen kruisen er elkaar op hetzelfde niveau. Dat bemoeilijkt de ombouw van de Noord-Zuidas tot volwaardige metro. Dus komt er een nieuw station waar metro's en trams elkaar zullen kruisen op verschillende niveaus.

Behalve een compleet nieuw metrostation, is ook een nieuw stuk tunnel nodig, vanaf het Zuidstation via het nieuwe station onder de Stalingradlaan en vervolgens onder het Zuidpaleis tot aan de bestaande koker onder de Lemonnierlaan. In totaal gaat het om meer dan 500 meter nieuwe tunnel.

Daarnaast is ook een nieuwe tramtunnel van ruim 300 meter gepland onder de Fonsnylaan. Trams komende vanuit Vorst (lijn 82) en Sint-Gillis (lijn 81) moeten in de toekomst via een nieuwe helling ter hoogte van de Denemarkenstraat ondergronds duiken. Na twee ondergrondse haltes (Zuidstation en Grondwet) komen de trams opnieuw aan de oppervlakte via de bestaande hellingen op de Zuidlaan (lijn 82) en de Jamarlaan (lijn 81).

De plannen zijn nog tot 13 mei in openbaar onderzoek. De overlegcommissie buigt zich vervolgens over de verzamelde opmerkingen op woensdag 25 mei.

Net als de ombouw van het tramstation Albert, past de bouw van station Grondwet in de uitbouw van de geplande metrolijn 3 tussen Albert en Bordet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni