Tramtunnel onder park van Vorst

Met het oog op de ombouw van de bestaande tramtunnel tussen het Noordstation en Albert tot volwaardige metro wordt het station Albert helemaal hertekend én komt er een nieuwe tramtunnel onder het Park van Vorst. De MIVB heeft de realisatie van het project toegewezen aan een team onder leiding van ingenieursbureau Arcadis.

Albert wordt over enkele jaren een belangrijk overstapstation. Het wordt niet alleen de zuidelijke eindhalte van de nieuwe metrolijn 3, er zullen ook verschillende tramlijnen het station bedienen. Om het station te verbinden met laag Vorst komt er ook een nieuw stuk tramtunnel onder het Park van Vorst, tussen het station en het Rochefortplein. Zo ontstaat een snelle tramverbinding tussen Wiels en Vanderkindere, via Albert, waar reizigers dan kunnen overstappen op metrolijn 3.

De MIVB heeft de tijdelijke vereniging Arcadis - Assar aangeduid als projectleider voor het ontwerp en de uitvoering van de vernieuwing van het knooppunt Albert in Vorst, inclusief de bouw van een nieuwe tunnel richting het Rochefortplein. Dat meldt adviesbureau Arcadis, dat de rol van projectleider krijgt.

"Een team van Belgische en Franse ingenieurs slaan de handen in elkaar om het project in goede banen te leiden, van ontwerp tot en met ingebruikname", klinkt het in een persbericht. "Het bureau Assar Architects, in tijdelijke vereniging met Arcadis, neemt het landschapsontwerp en de architectuur voor zijn rekening. De communicatie en het participatietraject worden respectievelijk door de onderaannemers Clepsydre Communication en City Tools verzorgd.

"We verheugen ons dit project te mogen leiden, en zo te kunnen bijdragen aan de mobiliteit in onze hoofdstad", zegt Luc Hellemans, CEO van Arcadis in België. "De metro is in Brussel een onzichtbaar maar onmisbaar deel van dit verhaal. Onze verschillende expertisedomeinen en uitgebreide ervaring laten ons toe een totaaloplossing te bieden die aansluit bij de noden van het gewest, de bewoners en de natuurlijke omgeving."

Onderstaand simulatiebeeld toont hoe de tram opnieuw aan de oppervlakte komt vlak voor het Rochefortplein. De tunnelmond komt ter hoogte van een met gras begroeide helling tussen de Parklaan en de Villalaan.

Dezelfde plek ziet er nu ongeveer zo uit:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?