Nieuwe bewustmakingscampagnes in Brusselse rusthuizen

© Saskia Vanderstichele
| 1718 WZC Arcadi Rusthuis

In de Brusselse rust- en verzorgingstehuizen worden nieuwe maatregelen genomen om Covid-19 te bestrijden: algemene sneltesten bij terugkeer van vakantie, verplichte preventieve screening en de voortzetting van de bewustmaking van het personeel. Dat meldt Iriscare in een persbericht.

Infosessies, een communicatiecampagne, de organisatie van preventieve screening: de acties die ondernomen worden door de Brusselse rusthuizen zijn niet min. Toch blijft een deel van het personeel nog steeds sceptisch tegenover het vaccin. Daarom voeren Iriscare en het kabinet van de minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) – in samenwerking met de Diensten van het Verenigd College – nieuwe maatregelen in.

"De doeltreffendheid van vaccinatie is nu merkbaar, maar we moeten waakzaam blijven", aldus Maron. "Daarom voeren wij de strijd tegen het virus nog op. Dat doen we enerzijds door de risico's die er nog steeds zijn voor onze instellingen te meten en door onze proactieve en preventieve screening nog te intensiveren. Anderzijds zetten we de dialoog met het personeel van rusthuizen voort om ervoor te zorgen dat zij vaccinatie als vanzelfsprekend gaan beschouwen."

Sneltesten

Sinds 15 juli worden de rusthuizen gevraagd om standaard een snelle antigeentest te regelen voor elk personeelslid dat terugkeert van vakantie. Die test moet plaatsvinden op de dag waarop het personeelslid terugkeert, ongeacht uit welk land het terugkeert en los van een eventuele vaccinatie. Daartoe leverde Iriscare niet minder dan 250 snelle antigeentesten in elk rusthuis en rust- en verzorgingstehuis.

Bovendien moeten vanaf september rusthuizen met een vaccinatiegraad van minder dan zeventig procent bij het personeel en negentig procent bij de bewoners overgaan tot preventief testen (aan de hand van PCR-testen). Daarbij zal het volledige personeel getest moeten worden.

"In verschillende rusthuizen zullen ook nieuwe bewustmakingscampagnes worden georganiseerd", aldus nog het persbericht. "Naast groepssessies kunnen ook individuele gesprekken worden aangevraagd bij de dienst arbeidsgeneeskunde."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?