© AM/BRUZZ | Vaccinatie van het personeel en de bewoners in wzc Romana, begin dit jaar. (archiefbeeld)
Analyse

Bijna helft rusthuispersoneel nog niet gevaccineerd, maar vaccinplicht ligt gevoelig

EC
© BRUZZ
07/07/2021

Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) pleit voor een verplichte vaccinatie van verplegend personeel. De vaccinatiegraad van het zorgpersoneel in de Brusselse rusthuizen blijft steken op 55 procent en hij wil die naar omhoog. Zo'n verplichting vraagt wel verder overleg met de sociale partners. Dat het overleg niet eenvoudig zou zijn, blijkt uit een eerste rondvraag bij de Brusselse rusthuizen.

Maron deed zijn uitspraak woensdagochtend bij Bel RTL. In de rusthuizen is tot nu toe maar 55 procent van het personeel volledig gevaccineerd, zei coronacrisismanager Inge Neven vorige week in een interview met BRUZZ. De minister wil het vaccin nu verplichten voor verplegend personeel, precies om dat aantal omhoog te trekken. Hoe lager de vaccinatiegraad onder het zorgpersoneel, hoe meer het coronavirus (en de besmettelijke deltavariant) er kan blijven circuleren. Dat zorgt ervoor dat het personeel én de bewoners weer minder goed beschermd zijn tegen een coronabesmetting. Ook zij die al gevaccineerd zijn.

Maron heeft zijn standpunt woensdag verdedigd tijdens een vergadering met de andere ministers van Volksgezondheid in ons land, maar er is nog geen akkoord bereikt. In de praktijk is zo’n verplichting dus niet meteen in zicht. De directies van Brusselse woonzorgcentra blijven hun personeel ondertussen sensibiliseren en informeren.

Afdwingbaar of niet

“Wij zitten nu aan 74 procent gevaccineerden bij het personeel. Dat is al veel meer dan in januari”, zegt directrice Pascale De Koster van het woonzorgcentrum Notre Dame de Stockel in Sint-Pieters-Woluwe. Slechts vier op de tien personeelsleden liet zich begin dit jaar vaccineren. Via allerhande infosessies ging dat cijfer omhoog. “Onze coördinerend arts wil nog meer: hij vindt dat we naar een vaccinatiegraad van 100 procent moeten, want hij vreest nieuwe uitbraken”, zegt De Koster. Eind juli volgt daarom nog een bewustmakingsactie voor het personeel.

Er zijn nu zes maanden lang van dit soort bewustmakingsacties georganiseerd. Is een dwingender beleid aan de orde? “Ik voel me zelf niet in de positie om mijn personeel tot het vaccin te verplichten, maar ik vind wel dat gevaccineerde personeelsleden wat meer vrijheid moeten krijgen”, zegt De Koster. “Het personeel is het beu dat zij nog mondmaskers dragen terwijl ze al gevaccineerd zijn. Momenteel maken we geen onderscheid, maar ik wil erover nadenken."

"Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter de bewoners beschermd zijn en hoe minder kans op uitval voor het personeel"

Katrijn Van Rossem, directrice Magnolia

Iriscare, de koepel van Brusselse rusthuizen, stelt de regels voorlopig gelijk: gevaccineerd of niet, een mondmasker blijft verplicht voor zorgpersoneel. “We zien de laatste weken dat sommige medewerkers zich bedenken om het coronapaspoort te verkrijgen en op vakantie te gaan. Soms primeert het eigenbelang”, zegt directrice Katrijn Van Rossem van rusthuis Magnolia in Jette. Daar is nu 70 procent van het verplegend personeel gevaccineerd.

“Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter de bewoners beschermd zijn en hoe minder kans op uitval voor het personeel. Ik kan dus alleen maar hopen dat zoveel mogelijk van mijn medewerkers zich laten vaccineren”, zegt Van Rossem. “Ik vind een verplichting een goede zaak, maar het moet afdwingbaar zijn. Hoe ga je dat doen zonder sancties? Onze sector staat al onder druk. Als er nog mensen zouden uitvallen omdat ze geen vaccin willen, zitten we met een probleem.”

Vakbonden

In wzc Nazareth in Ukkel is directrice Fanny De Man ook te vinden voor een verplichting, maar alleen “als het wetenschappelijk vast zou staan dat zo’n verplichting werkt". “Alleen zou je dan de vraag kunnen stellen hoe ver dit moet gaan. Moeten we het griepvaccin dan ook verplichten?", zegt ze. “Er zijn directies die absoluut geen verplichting willen”, weet ze uit overleg.

"Een verplichting gaat de vakbond nooit aanvaarden"

Nathalie Grosjean, wzc L'Olivier

Zoals die van wzc L'Olivier in Ukkel. “Een verplichting ligt psychologisch moeilijk. Mensen houden er niet van. De vakbond gaat dat nooit aanvaarden", denkt Nathalie Grosjean, administratief verantwoordelijke. In L'Olivier zijn 61 van de 88 medewerkers ingeënt. “De weigeraars zijn vaak jonge vrouwen die de komende maanden zwanger willen worden en daardoor twijfelen”, zegt Grosjean. “In de zorgsector werken nu net veel jonge vrouwen.”

Minister Alain Maron kondigde zelf al aan dat verder overleg nodig is met de sociale partners. Aan BRUZZ kon hij nog niet meedelen of en wanneer dit soort overleg op de agenda staat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Alain Maron, Brusselse woonzorgcentra, woonzorgcentra, Brusselse rusthuizen, vaccinatie zorgpersoneel coronavirus, verplichte vaccinatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni