Actiris in Sint-Joost-ten-Node

| Actiris in Sint-Joost-ten-Node.

Nieuwe campagne om Brusselse werkzoekenden naar Vlaanderen te halen

© Belga
19/10/2022

De arbeidsbemiddelingsdiensten VDAB en Actiris lanceren een nieuwe campagne om Brusselse werkzoekenden naar Vlaanderen te halen voor een job. De campagne "RekruterenBinnenDeRing" richt zich zowel tot Vlaamse werkgevers als tot Brusselse werklozen.

De problematiek is al jaren bekend: Brussel kampt met veel jonge werkzoekenden, terwijl er in de Vlaamse Rand rond de hoofdstad duizenden vacatures openstaan. De voorbije jaren werd er al meermaals geijverd om meer Brusselaars naar Vlaanderen te halen.

Elke dag gaan er nu 53.400 Brusselaars in Vlaanderen werken: ruim 9.000 meer dan tien jaar geleden, maar dat aantal kan volgens de arbeidsbemiddelingsdiensten nog een pak hoger. Brussel telde begin deze maand meer dan 9.600 werkzoekenden jonger dan 25 jaar, terwijl er in de Vlaamse Rand meer dan 5.100 vacatures openstaan. Vlaams minister van Werk Jo Brouns wil het aantal Brusselaars dat in Vlaanderen werkt jaarlijks met 2.000 laten toenemen, zo zei hij nog voor de zomer.

Bij de VDAB merken ze dat er niet genoeg Vlaamse werkzoekenden zijn om alle openstaande vacatures in de Rand in te vullen. "Brussel heeft de grootste en meest nabije pool van arbeidsmarktreserve voor werkgevers in Vlaams-Brabant", klinkt het woensdag. Met de campagne wil men de werkgevers aanzetten om ook eens "binnen de Brusselse ring" te kijken naar het potentieel aan kandidaten. Er komen advertenties en getuigenissen op sociale en digitale media.

Om de integratie van Brusselse werkzoekenden vlot te laten verlopen, bieden Actiris en VDAB verschillende oplossing op maat aan. Ze begeleiden werkgevers in hun zoektocht, maar bieden ook maatopleiding aan (zowel cursussen Nederlands als technische opleidingen) en steunen het werkplekleren via Individuele Beroepsopleiding (IBO) - al dan niet met taalondersteuning. Vaak gaat het bij Brusselse werkzoekenden om kortgeschoolde profielen, die niet altijd goed Nederlands spreken. Maar de taal leren zou ook op de werkvloer moeten kunnen, gaf Brouns eerder nog mee.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni