Nieuwe motoren voor de militaire politie in Evere

© Steven Vandeput.be
| Minister van Defensie Vandeput denkt dat ook het verkeer regelen bij noodsituaties een taak van de militaire politie zou kunnen worden.

De militaire politie krijgt 74 nieuwe motoren. De eerste 24 zijn al geleverd, de rest komt later. Het gaat om krachtige BMW R1200RT-motoren, die hoofdzakelijk worden gebruikt voor escortes van binnen- en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

Tijdens de persvoorstelling in het legerkwartier Koningin Elisabeth in Evere sprak defensieminister Vandeput zijn wens uit om de bevoegdheden van de militaire politie uit te breiden.

1,5 miljoen euro, zoveel kosten de 74 nieuwe motoren. Majoor Arne Van Loo maakte duidelijk dat het tijd werd voor een nieuwe aankoop. "Van de 95 in 2003 aangekochte motoren, blijven er momenteel nog 76 over en daarvan hebben er nu 18 motorpech." Gemiddeld hebben die BMW R1150RT-motoren 110.000 km op de teller staan.

De belangrijkste verbetering volgens majoor Van Loo is de zichtbaarheid. "We merken nu dat veel bestuurders ons pas heel laat opmerken, met het duidelijker blauw LED-zwaailicht en de krachtigere sirene gaat dat met de nieuwe motoren opgelost zijn."

Minister van Defensie Vandeput nam even plaats op één van de nieuwe motoren. Hij wees erop dat het de bedoeling is van de federale regering om de bevoegdheden van de militaire politie uit te breiden: "Concreet kan de militaire politie vandaag wel een bevel geven aan iemand die zich naast het parlement parkeert om zich te verplaatsen, maar wij willen dat zij foutparkeerders of manifeste verkeersovertreders in de buurt van hun werkterrein zelf rechtstreeks kunnen beboeten."

Ook het verkeer regelen bij noodsituaties bij afwezigheid van de reguliere politie zou een taak van de militaire politie kunnen worden. "We starten hier eerstdaags gesprekken op met collega's minister van Mobiliteit Bellot en minister van Binnenlandse Zaken Jambon", aldus minister Vandeput.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?