Nieuwe site zet vernieuwing kanaalzone in de kijker

Het Brussels Gewest ziet de Europese steun voor achtergestelde wijken graag behouden en lanceert daarom een promotiecampagne. Die omvat onder meer uit de nieuwe website bruplus.eu. Die moet het imago van de ruime kanaalzone opkrikken bij bezoekers en investeerders.

De website bevat informatie over de vele projecten in de kanaalzone zoals die op de site van Thurn & Taxis of de slachthuizen in Anderlecht. BRU+ werd gerealiseerd door het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO) samen met zeven gemeenten en tien gewestelijke overheidsactoren. Het ATO liet ook een drietalige brochure drukken op 10.000 exemplaren.

"De website kadert in een stadsmarketingproject voor de kanaalzone," zegt minister van Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck (Ecolo). "We willen een globale visie ontwikkelen om bezoekers en investeerders aan te trekken en inwoners de kans te bieden zich het gebied toe te eigenen."

Het Gewest ontvangt 100 miljoen euro van Europa op zes jaar tijd. Dat geld dient voor de ontwikkeling van milieu en economie, en moet het imago van de ruime kanaalzone opkrikken. In totaal genieten 34 projecten mee van de Europese fondsen.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?