| De markt opende zaterdag op en rond het Sint-Lazarusplein, de Brabantstraat en Noordtunnel.

Stad Brussel vreest verkeersinfarct door nieuwe weekendmarkt in Sint-Joost

EC
© BRUZZ
18/11/2023

Op het Sint-Lazarusplein in Sint-Joost-ten-Node is deze zaterdag voor het eerst een nieuwe fruit- en groentemarkt geopend. Een project van burgemeester Emir Kir, maar oppositie en de Stad Brussel zien het niet zitten. “Waarom niet op zondag of op het Rogierplein?”

De nieuwe markt werd in september aangekondigd en opent voortaan elke zaterdag van 9 tot 14.30 uur op en rond het Sint-Lazarusplein. Er staan een veertigtal kramen met fruit, groenten, vis, bloemen, textiel en huishoudbenodigdheden. De Noordmarkt bezet niet alleen het plein, onder de vernieuwde Victoriatoren, maar ook enkele omliggende straten. (Lees verder onder de video)

Burgemeester Emir Kir postte zaterdagochtend een filmpje van de markt.

Bij die beslissing waren de handelaars van de Brabantstraat, net om de hoek, niet genoeg betrokken, vond oppositiepartij Ecolo-Groen. Die diende deze week een motie in om meer overleg te organiseren rond de grootte van de markt en om er alleen voeding te verkopen. “Wij zijn absoluut niet tegen de markt, alleen moet die voldoende kleinschalig blijven. Een tweede Zuidmarkt, dat lukt hier niet,” zegt Frédéric Roekens van Groen. Het Sint-Lazarusplein werd recent vernieuwd met trappen en bomen, naar een ontwerp van landschapsarchitect Bas Smets. “Voor vrachtwagens en grote kramen is daar geen plek,” vindt Roekens.

Zijn motie raakte uiteindelijk goedgekeurd met 13 stemmen op de gemeenteraad, meer dan de elf stemmen die burgemeester Emir Kir in september zelf haalde om de Noordmarkt op te richten. En opvallend, drie van de eigen PS-schepenen en de socialistische gemeenteraadsvoorzitter keurden het oppositievoorstel mee goed. Het treedt wel pas volgende week in werking.

Verkeersdruk

Intussen is de markt gewoon opgestart. “Ik sta zoals gepland op het Sint-Lazarusplein,” postte Kir deze ochtend op zijn sociale media. “Zeer fier om de Noordmarkt te openen en aan alle inwoners aan te bieden.” Op deze eerste openingsdag staan er kramen op het plein, in een deel van de Brabantstraat en langs de Sint-Lazaruslaan tot aan het einde van de Pachecotunnel.

"De komende weken verwachten wij veel mobiliteit in het centrum. Is het niet mogelijk om de markt uit te stellen tot februari?"

Philippe Close, burgemeester Brussel-Stad

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad

Dat is ook een zorg van burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel-Stad. Die stuurde deze woensdag nog een brief naar Kir om betere verkeersdoorstroom te vragen. De afsluiting van de Sint-Lazaruslaan aan het uiteinde van de belangrijke tunnel van en naar zijn gemeente, kan files tot in de centrale Berlaimontlaan veroorzaken, schrijft hij. Hij baseert zich op advies van de politie.

“Zeker op zaterdagen en tijdens deze eindejaarsperiode en het begin van de solden. De komende weken verwachten wij veel mobiliteit in het stadscentrum met de komst van de feesten, meer bepaald in de Nieuwstraat en de parkeergarages die grotendeels uitkomen op de Pachecotunnel,” staat in de brief, die BRUZZ kon inkijken. Volgende week start ook Winterpret in het centrum. “Is het niet mogelijk om de wekelijkse markt op zondagen te houden of op het Rogierplein of op zijn minst uit te stellen tot februari 2024?,” vraagt Close.

Oppositielid Roekens benadrukt dat ook de brandweer en de geldtransporten van de Nationale Bank door de Pachecotunnel moeten. Emir Kir was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni