Het gebouw in kwestie in de Arianelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe

Noodopvang Sint-Lambrechts-Woluwe ontving al meer dan 1.200 Oekraïners

KVDP
© BRUZZ
13/04/2022

Sinds de opening van het noodopvangcentrum in Sint-Lambrechts-Woluwe zijn er al 1.274 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Dat meldt het Rode Kruis Vlaanderen. Sinds kort kunnen Oekraïners die zich nog niet hebben geregistreerd bij de Dienst Vreemdelingenzaken er ook terecht voor noodopvang.

Het noodopvangcentrum in de Arianelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe is bijna een maand open. Het Rode Kruis Vlaanderen opende het centrum met een capaciteit van 1.500 bedden op 16 maart. Sindsdien heeft de organisatie er al 1.274 Oekraïense vluchtelingen opgevangen, gemiddeld vijftig mensen per dag.

"Over het algemeen was de nood midden maart hoger dan de voorbije week, al kwamen er op 11 april toch ook weer meer dan zestig personen binnen," zegt Joachim Deman, woordvoerder van Rode Kruis Vlaanderen. "Zo'n twintig procent van de Oekraïners die aankomen in België hebben nood aan opvang. De andere tachtig procent vinden zelf een oplossing, bijvoorbeeld via vrienden of familie."

Kort verblijf

Van de twintig procent die nood heeft aan opvang, komt ongeveer één op de zes personen terecht in het Ariane-gebouw. Het gaat hier om tijdelijke noodopvang. De meeste mensen verblijven er niet langer dan een dag of twee. "Na dit korte verblijf in Ariane gaan ze naar een gemeente die een opvangplek voor hen heeft. Het noodopvangcentrum heeft op deze manier al meer dan 1.700 overnachtingen gefaciliteerd."

Oekraïense vluchtelingen die in België aankomen moeten zich bij de Dienst Vreemdelingenzaken aanmelden in Paleis 8 op de Heizel om aanspraak te maken op de tijdelijke bescherming waar ze automatisch recht op hebben. Sinds 8 april kunnen ook Oekraïners die dat nog niet hebben kunnen doen terecht in Sint-Lambrechts-Woluwe voor een bed. "Het transport tussen Brussel-Zuid (waar een onthaalpunt is voor Oekraïners die met de trein aankomen, nvdr.), Ariane en de Heizel wordt gefaciliteerd door shuttles van de MIVB," aldus Deman nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni