Nooit zoveel letselongevallen met fietsers in Brussel

© PhotoNews
| Fietser in Brussel (archiefbeeld).

Nog nooit waren er in Brussel zoveel letselongevallen met fietsers als in de eerste negen maanden van 2018. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer die VIAS dinsdag publiceerde. Op negen jaar tijd is het aantal in die periode meer dan verdubbeld.

Vias, het vroegere Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), definieert een letselongeval als een verkeersongeluk waarbij minstens één van de betrokkenen lichamelijke schade oploopt.

Hoewel het totale aantal in Brussel te opzichte van vorig jaar onveranderd blijft over de eerste negen maanden, zijn er opmerkelijke verschuivingen over de weggebruikers.

Brussels hoogterecord

Hoewel er onder de voetgangers twee doden minder vielen in het verkeer, stagneert het aantal ongevallen. Brussel kende ook een daling van het aantal letselongevallen met motorfietsers (- 6,9%), personenwagens (-2,8%) en lichte vrachtwagens (-1,1%).

Maar er waren wel opvallend veel meer ongevallen met zware vrachtwagens (+14,3%), bromfietsers (+13%) en fietsers (+6%). In de eerste drie kwartalen van 2018 raakten 617 fietsers betrokken bij een ongeval, dat is een Brussels hoogterecord voor die periode. Eén fietser liet het leven.

Dubbel zoveel fietsongevallen

Op negen jaar tijd is het het aantal fietsongevallen meer dan verdubbeld. In 2009 waren dat er nog 305, dit jaar waren er voorlopig 617. Behalve een kleine afname in 2013 blijft het aantal fietsongevallen jaar na jaar toenemen. Dat heeft wellicht ook deels te maken met het recordaantal fietsers in Brussel.

Toch merkt VIAS een daling van het aantal letselongevallen bij de andere weggebruikers. Onder de voetgangers nam het aantal sinds 2009 zelfs met bijna 100 ongevallen af, van 823 naar 736. Ook bij de motorfietsers (-20,4%), zware vrachtwagens (-13,5%) en personenwagens (-11,8%) is de neerwaartse trend duidelijk merkbaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?