Iemand bereidt een spuit met het Janssen-vaccin voor

| Iemand bereidt een spuit met het Janssen-vaccin voor (in de VS)

Nu ook 50-plussers al aan de beurt voor vaccin in Brussel

TDN
© BRUZZ
24/04/2021

Vanaf maandag kunnen ook Brusselaars ouder dan 50 jaar al uitgenodigd worden om hun eerste coronaprikje te laten zetten. Op de website BRUVAX kunnen zelfs 45-plussers zich al aanmelden voor de wachtlijst.

Volgende week gaat de volgende fase van de Brusselse vaccinatiestrategie van start, zo bevestigt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) aan onze redactie. Tot nu toe kon iedereen ouder dan 55 jaar een vaccinatie krijgen, maar die leeftijdsgrens wordt opnieuw verlaagd. Sinds vrijdagavond kunnen ook 50-plussers een afspraak maken om vanaf volgende week een coronavaccin te krijgen. Dat kan met, maar ook zonder uitnodiging via de website BRUVAX.

De leeftijd wordt verlaagd, omdat er heel wat dosissen (47.000) beschikbaar zijn volgende week. “Er is geen overschot, maar we willen alle vaccins blijven gebruiken”, aldus Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. Om diezelfde reden kunnen ook 45-plussers zich nu al op de wachtlijst zetten. Als er een plek vrijkomt, worden zij last minute uitgenodigd om zich naar een vaccinatiecentrum te begeven.

Naast de 50-plussers worden ook al risicopatiënten en Neven geeft nog mee dat de toekomstige leeftijdsverruimingen ook steeds op vrijdag zullen gebeuren.

Brussel is jonger

Dat er in Brussel zo vroeg gestart kan worden met deze leeftijdsgroepen heeft volgens de woordvoerster van de GGC niet te maken met een lagere vaccinatiebereidheid, maar eerder met de demografische samenstelling van het Gewest. “De bevolking in de hoofdstad is wat jonger. Intussen is bijvoorbeeld 70 procent van de 75-plussers een eerste keer gevaccineerd. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde (66 procent, red.)”

Hoewel de vaccinatiegraad in Brussel (23,7 procent van de volwassen bevolking kreeg een eerste prik) lager ligt dan in de andere regio’s, ligt de GGC naar eigen zeggen op schema. Alle 58-plussers ontvingen intussen een uitnodigingsbrief. Volgende week kan Brussel ook van start gaan met inentingen van Johnson & Johnson, want de ministers van Volksgezondheid beslisten zaterdag dat het vaccin aan iedereen mag toegediend worden zonder leeftijdsbeperkingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , GGC , vaccinatie Brussel , Inge Neven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni