| Het domein Nekkersgat in Ukkel was lange tijd een ziekenhuis voor 'oorlogsinvaliden' (archiefbeeld)

OCMW Ukkel sluit geheime miljoenendeal rond twee huizen aan Nekkersgat

Godfried Roelant
© BRUZZ
13/11/2019

Het OCMW van Ukkel heeft, in overleg met het gemeentebestuur, ‘een geheim akkoord’ gesloten met twee buurtbewoners over de afkoop van hun huizen aan het domein Nekkersgat. Daar moet een nieuw rusthuis verrijzen, maar dat stuitte op verzet. De koop draait om een totaalbedrag van bijna 2,5 miljoen euro. Voor oppositielid Emmanuel De Bock (Défi) is dat meer dan een brug te ver. “Niet alleen de som is buiten proportie, ook de manier waarop dit tot stand kwam tart alle verbeelding”, zegt hij aan BRUZZ.

Het verhaal gaat terug tot in 2005, meldt La Libre. Toen nam het Ukkelse OCMW de beslissing om een nieuw rusthuis te bouwen op de Nekkersgatsite aan de Achille Reisdorfflaan. Op dat moment stond daar een oud ziekenhuis voor langdurige oorlogsgewonden. Het duurde meerdere jaren om de nodige stedenbouwkundige vergunningen te verkrijgen en in 2018 kreeg het project ook nog eens tegenstand van twee buurtbewoners.

Uitkoopoperatie

Die vreesden voor een waardedaling van hun huizen door de komst van het rusthuis, en trok daarom naar de Raad van State. De procedure loopt daar nog steeds en zorgde voor een (tijdelijke) opschorting van de stedenbouwkundige vergunningen. Maar de kans bestaat dat de twee Ukkelaars hun klacht laten vallen. Ze kregen, volgens oppositie- en gemeenteraadslid Emmanuel De Bock, namelijk een interessant voorstel.

“Toen ik de begrotingscijfers voor dit jaar opvroeg, merkte ik een opvallende stijging van het budget van het OCMW op. Uitleg daarover kreeg ik niet, maar nu blijkt dat de toename te wijten is aan een uitkoopoperatie. Het OCMW deed, in overleg met het gemeentebestuur, de twee buurtbewoners elk een voorstel van ongeveer 1,3 miljoen euro. In ruil daarvoor moeten ze hun klacht bij de Raad van State laten vallen.”

Prijzen niet marktconform

De Bock vindt dat bedrag hallucinant. “Beide huizen zijn door Brussel Fiscaliteit geschat op 500 à 600.000 euro. En omdat de aankoop van de panden past binnen een sociaal project, de bouw van een rusthuis, voorzag Brussel Fiscaliteit nog eens een extra premie van 30 procent van de verkoopprijs. Dat brengt het maximale plafond voor de aankoop per huis dus op zo’n 800.000 euro.”

"De prijzen zijn allesbehalve marktconform als je kijkt naar de gemiddelde huisprijzen in de buurt. Die liggen rond de 400 000 euro. Een totaalbedrag voor beide huizen van 2,5 miljoen euro is dan helemaal absurd"

Emmanuel De Bock (Défi), oppositie- en gemeenteraadslid

“Dat is allesbehalve marktconform als je kijkt naar de gemiddelde huisprijzen in de buurt", zegt De Bock. "Die liggen rond de 400 000 euro. Een totaalbedrag voor beide huizen van 2,5 miljoen euro is dan helemaal absurd. Zeker als je weet dat daar ook nog eens advocatenkosten (30 000 euro), notariskosten, een bonus en BTW-bedragen inbegrepen zijn. Daar bovenop mogen de eigenaars, bij een eventuele definitieve intrekking van de stedenbouwkundige vergunning voor het rusthuis, hun eigen woningen huren voor 150 euro per maand.”

Niet alleen de financiële regeling tart volgens De Bock alle verbeelding. Ook de manier waarop dit bedisseld werd, vindt hij meer dan een brug te ver. “De meerderheid (Ecolo-MR-CDH) schreeuwt al jaren moord en brand over meer transparantie, maar sluit wel zelf ‘geheime akkoorden’."

"Ik kreeg een mail waarin ik met aandrang gevraagd werd deze ‘geheime informatie’ niet te verspreiden. Maar volgens mijn advocaten is deze clausule illegaal”

Emmanuel De Bock (Défi), oppositie- en gemeenteraadslid

Emmanuel De Bock (Défi)

Geheimhoudingsclausule

"Want in het akkoord is ook een clausule opgenomen die voorziet in een schadevergoeding van 100.000 euro voor de twee eigenaars wanneer deze informatie zou lekken naar de buitenwereld. Daarom vond de bespreking van deze zaak op de gemeenteraad ook plaats achter gesloten deuren.”

Het gemeenteraadslid lapt de geheimhouding aan zijn laars en beweert zelfs bedreigd te zijn door het gemeentebestuur. “Ik kreeg een mail waarin ik met aandrang herinnerd werd aan de vraag deze ‘geheime informatie’ niet te verspreiden. Maar volgens mijn advocaten is deze clausule illegaal.”

De Bock heeft ondertussen klacht ingediend bij de gemeentelijke voogdij om de zaak te laten onderzoeken. Schepen van OCMW François Lambert-Limbosch (Ecolo) houdt de lippen stijf op elkaar. Ook OCMW-voorzitter Stefan Cornelis (MR-Open VLD) was voorlopig niet bereikbaar voor een reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving, OCMW Ukkel, Emmanuel De Bock, Neckersgat, nieuw rusthuis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni