Onafhankelijke commissies gaan sociale woningen toekennen

© Saskia Vanderstichele
| Een sociale woonblok in Brussel.

Een politicus die mee beslist wie een OCMW-woning krijgt? Het wordt weldra politique à l'ancienne. Onafhankelijke commissies, dus zonder politici, gaan zich buigen over de toekenning van openbare woningen in het Brussels Gewest.

Dat is de commissie voor de Huisvesting van het Brussels parlement overeengekomen. De commissie heeft een ordonnantie aangenomen die voorziet in de oprichting van onafhankelijke commissies voor de toewijzing van openbare woningen.

Opmerkelijk: Groen en Ecolo kwamen een half jaar geleden met een gelijkaardig voorstel aandraven. Dat belandde toen in de prullenmand. Nu zien Arnaud Verstraete (Groen) en Alain Maron (Ecolo) hun voorstel haast integraal terugkeren in de vorm van een meerderheidsvoorstel.

Gerijpte geesten

"Ik kan objectief enkel vaststellen dat in de tussentijd de Samusocial-crisis is uitgebroken en goed, transparant bestuur hoog op de agenda staat", verklaart Verstraete het rijpen van de geesten. "Uiteraard zijn we tevreden dat onze ideeën nu door de meerderheid worden gedragen."

Concreet zullen de onafhankelijke commissies de Brusselse gemeente- en OCMW-raden adviseren over de toekenning van openbare woningen. Omdat de adviezen eensluidend zijn, zullen de politieke mandatarissen gedwongen zijn de adviezen te volgen.

"Toestanden zoals met Pascale Peraïta, die als Samusocial-directeur een OCMW-woning toegewezen krijgt, zullen niet meer kunnen", stelt Verstraete. "De ruimte om nog iets fout te doen wordt gereduceerd tot nul."

Iedere burger

Volgens Verstraete zal "in principe iedere burger" in zo'n onafhankelijke commissie kunnen zetelen. Al zullen het de gemeente- en OCMW-raden zijn die de samenstelling en de werkwijze van de hun adviserende commissie bepalen.

De ordonnantie voorziet tot slot ook in een plafonnering van de lonen van directieleden bij openbare vastgoedmaatschappijen (OVM's).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?