Onenigheid over veiligheid van woonerf in Schaarbeek

© SVG
| De Azalealaan is met bloembakken afgesloten om meer publieke ruimte te creëren voor al wie daar tijdens de coronacrisis nood aan heeft.
Updated: 09-06-2020 - 13:36

In Schaarbeek is de gewijzigde verkeerssituatie aan de Azalealaan een bron van discussie. Begin mei werd de straat afgesloten met bloembakken om meer publieke ruimte te creëren tijdens de coronacrisis. Maar die ingreep blokkeert volgens gemeenteraadslid George Verzin (MR) ook ziekenwagens op weg naar dringende interventies. Bevoegd schepen Adelheid Byttebier (Groen) ontkent dat. "Iedere publieke ziekenwagen beschikt over een eenvormige sleutel om de paaltjes tussen de bloembakken weg te nemen."

Al voor de tweede keer in evenveel weken tijd heeft een ziekenwagen zich vastgereden aan de Azalealaan in Schaarbeek. Althans, dat beweert gemeenteraads- en oppositielid George Verzin (MR). Bloembakken sluiten er sinds begin mei de straat af voor alle verkeer. Dat moet tijdens de coronacrisis zorgen voor meer publieke ruimte voor iedereen die daar nood aan heeft.

'Dit schaadt de gezondheid van mensen in nood'

Verzin zegt dat de maatregel ziekenwagens en andere hulpverleners dwingt tot een langer traject langs de Paul Deschanellaan en de Rogierlaan om de andere kant van de Azalealaan te bereiken. Vooral tijdens dringende interventies verliezen zij daardoor volgens hem kostbare tijd.

“Dit schaadt de gezondheid van de persoon die geholpen moet worden en kan hem zelfs het leven kosten,” zegt gemeenteraadslid George Verzin (MR) op de website van La Capitale. Hij wil dat de straat opnieuw toegankelijk wordt.

Bij de brandweer scharen ze zich alvast achter het standpunt van Verzin. “Hij kaart de situatie rondom het Josaphatpark aan. Maar het is overal hetzelfde liedje. Overal in Brussel worden straten afgesloten zonder na te denken over wat de impact daarvan is voor ons. Op deze manier hebben goedbedoelde initiatieven een omgekeerd effect,” aldus vakbondsafgevaardigde voor de brandweerlieden bij de VSOA Eric Labourdette.

Byttebier: 'Ambulanciers beschikken over eenvormige sleutel om paaltjes weg te halen'

Schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) laat weten dat publieke hulpdiensten wel degelijk toegang hebben tot de Azalealaan. "Alle ziekenwagens en brandweervoertuigen hebben een eenvormige sleutel aan boord. Daarmee kunnen ze de paaltjes tussen de bloembakken die de straat afsluiten wegnemen. Er zijn ook GPS-richtlijnen uitgestuurd om eventueel tijdsverlies alsnog tot een minimum te beperken."

Ziekenwagen_Azalealaan
© Adelheid Byttebier
| Doordat de paaltjes aan de Azalealaan weggenomen kunnen worden, is er volgens schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) geen reden om nog meer aanpassingen door te voeren.

Alleen het private ziekenvervoer kan volgens haar nog voor verrassingen komen te staan. Zij zijn niet standaard uitgerust met een sleutel om de paaltjes te verwijderen. "Maar wanneer beroep wordt gedaan op deze hulpdienst gaat het nooit om een dringende interventie. De uitspraken van Verzin zijn pure paniekzaaierij," klinkt de schepen fors. Ze voegt daar nog aan toe dat 'de politie en de Brusselse brandweer de gewijzigde verkeerssituatie wel degelijk als veilig hebben verklaard'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?