Ongehoorzame picknick nadert 2.000 deelnemers

Nele Derde
© Brussel Deze Week
30/05/2012
De Brusselaars zijn het beu. Het mobiliteitsbeleid loopt mank en Koning Auto regeert de stad. Burgers reageren: ‘Picnic the streets!’ 1.900 deelnemers kondigen ondertussen hun komst aan.

"Boos, woedend zelfs kan ik worden als ik aan mijn stad denk," schreef filosoof en Brusselaar Philippe Van Parijs vorige week in BDW (p. 14) . Het mobiliteitsbeleid in Brussel moet beter. Er bestaan wel goede bedoelingen en dromen voor de Brusselse weggebruikers, maar concrete plannen blijven uit. Daarom roept Van Parijs op tot een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij stelt voor om elke zondag een picknick te organiseren op de Anspachlaan en het Beursplein, want "als de overheden niet mee willen stappen in dit verhaal, dan moeten de Brusselse burgers zelf de zaak in handen nemen."

Daar hebben een aantal burgers meteen werk van gemaakt: op Facebook waren kort na de oproep al een drietal pagina's te vinden die aansporen om op zondag 10 juni met z'n allen te picknicken op de Anspachlaan.

In het verleden zijn de Brusselaars er met een soortgelijke sit-in in geslaagd de Grote Markt autovrij te krijgen, en dat inspireert. De organisatoren, die anoniem wensen te blijven, leggen uit: "We klagen met z'n allen al jaren over het Brusselse verkeer en het politieke wanbeleid, maar nu is het tijd voor actie. Of we concrete resultaten boeken, weten we niet, maar we kunnen het op z'n minst proberen."

Dat gevoel leeft bij veel Brusselaars: al meer dan 1.900 Facebook-leden hebben hun aanwezigheid op de eerste ongehoorzame picknick bevestigd. Bij mooi weer hopen de organisatoren zelfs op het dubbele, en de deelnemers spreken geestdriftig over een 'Brusselse Lente'. "We willen onze actie natuurlijk niet in impact vergelijken met de Arabische Lente," zeggen de organisatoren, "maar het is wel een term die wijst op vernieuwing, dus in die zin horen we het graag."

Wie mee komt picknicken, krijgt meer dan een gewone sit-in. "We rekenen op de Brusselaars om talrijk aanwezig te zijn, maar we zorgen ook voor straatanimatie en krijgen hulp van een aantal verenigingen. We hopen dat we dit soort sit-ins met enige regelmaat kunnen organiseren."

Wie mee wil picknicken, moet op zondag 10 juni tussen 12 en 14 uur op de Anspachlaan zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni