Picknick Beursplein: al ruim 1.500 kandidaten

KH
© brusselnieuws.be
25/05/2012
De Facebookgroepen en -evenementen voor een wekelijkse picknick op het Beursplein zijn een succes. Na dagen kondigen ruim 1.500 mensen hun komst aan. Eerste afspraak: zondag 10 juni om 12 uur. (Update 28/5, 16.16 uur)

Filosoof Philippe Van Parijs lanceerde gisteren een emotionele oproep in Brussel Deze Week (zie link), Le Soir en The Bulletin. Bij gebrek aan een mobiliteitsbeleid die naam waardig in Brussel, roept hij de burgers op om het Beursplein - de autoas voor het Beursgebouw - elke week in te nemen voor een picknick.

De centrale lanen met het Beursplein zijn een bevoegdheid van de Stad Brussel. Er wordt al ruim een decennium gesproken over een heraanleg van het plein en de lanen, meer op maat van fietsers en voetgangers en zonder doorgaand verkeer over de lanen. In haar recentste mobiliteitsplan zegt het stadsbestuur nu eindelijk dat ze doorgaand verkeer uit de binnenstad wil weren, maar wanneer die heraanleg er komt, blijft vandaag nog steeds een open vraag.

De opiniebijdrage bracht een storm van reacties op gang. Zo telt de Facebookpagina Avenue Picknick Laan vier dagen na de lancering al 1.530 leden. Ook op deze nieuwssite deed de bijdrage heel wat lezers in hun pen kruipen.

#brusselselente
Op twitter circuleren dan weer de hashtags #picnicthestreet #printempsbruxellois en #brusselselente.

Ondertussen is het ook duidelijk dat de picknicks er komen. De eerste editie vindt plaats op 10 juni van 12 tot 14 uur. Aan volk zou het niet mogen ontbreken. De verschillende picknickevenementen op Facebook noteren ondertussen samen ruim 1.570 deelnemers.

De actie herinnert alvast aan het Streetsharing initiatief, dat circa 10 jaar geleden regelmatig plaats vond op dezelfde stek. Ook de actievoerders van toen vroegen om het Beursplein autovrij te maken en de auto veel meer te weren uit het centrum. Sindsdien veranderde - op de geschilderde fietspaden en halvering van het aantal rijstroken na - maar weinig aan de autodruk in het centrum (stand van zaken maandagnamiddag).

Van Parijs zelf wijst er in zijn bijdrage op dat een dergelijke actie - anders dan 10 jaar geleden - ook succes kan hebben. In de jaren '70 had The Bulletin een belangrijk aandeel in het autovrij maken van de Grote Markt. Onder meer via een massapicknick.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni