Ontevreden federale ambtenaren kloppen aan bij De Sutter en De Bleeker

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 16 november 2022
Updated: 16-11-2022 - 14:24

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de federale ambtenaren, ACV, ACOD en ACLVB, heeft woensdag actie gevoerd voor een verhoging van hun koopkracht. Ze verzamelden aan de Financietoren op de Kruidtuinlaan in Brussel, waar de kabinetten van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) en staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) zich bevinden. Ze pikken het niet dat hun sectoraal voorakkoord zomaar van tafel werd geveegd door de regering.

Aan enkele lantaarnpalen voor de Financietoren hadden de vakbonden een fictief weerbericht opgehangen met als titel "Grote koudegolf in de regeringsrangen". In het bericht klagen ze aan dat ze steeds meer werk moeten doen met minder middelen en dat ze al twintig jaar wachten op een salarisverhoging, terwijl er in de priv├ęsector wel interprofessionele akkoorden werden afgesloten.

"Tel dat op en dan hebben zij over 20 jaar wel 15 procent bij gekregen. Wij hebben niets gekregen, terwijl er ons 13 jaar geleden al een eindejaarspremie is beloofd in de richting van een 13de maand. Die belofte is nooit waargemaakt", zegt Dirk Vande Sompele van ACV.

Wat de vakbonden vooral betreuren is dat er na onderhandelingen met minister De Sutter een voorakkoord was bereikt, maar dat is door de regering van tafel geveegd. "Het enige wat daarvan overblijft is maaltijdcheques in 2024, wanneer de regering waarschijnlijk gevallen is", verduidelijkt Vande Sompele.

Er is nieuw overleg opgestart, maar het gemeenschappelijk vakbondsfront maakt hiermee duidelijk dat dit niet de juiste manier van werken is. "De regering heeft het sociaal overleg de vuilbak in gegooid", besluit de vakbondsman.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?