debat

‘Ontslag kopstuk Islam niet onredelijk’

Redouane Ahrouch werd ontslagen als chauffeur bij de MIVB.

Het ontslag van Redouane Ahrouch, voorzitter van de partij Islam, bij de MIVB is niet onredelijk. Dat zegt professor arbeidsrecht Wilfried Rauws (VUB). “Je mag natuurlijk wel politieke opvattingen hebben, maar de werkgever heeft er ook belang bij om de neutraliteit te bewaren.”

Wilfried Rauws, Decaan Recht en Criminologie (VUB)
© ELLN
| “Je moet toch opletten met uitspraken als je voor een publiekrechtelijke werkgever werkt,” aldus professor Rauws.

Op woensdag raakte bekend dat de MIVB buschauffeur Ahrouch aan de deur zet omdat hij uitspraken gedaan heeft die “niet stroken met de waarden van het bedrijf.” De man weigerde recent nog een vrouwelijke journaliste in de ogen te kijken had gepleit voor een gescheiden openbaar vervoer voor mannen en vrouwen.

Het ontslag had dus niets te maken met hoe hij zijn job uitvoerde, maar de vrees voor imagoschade was te groot.

'Neutraliteitsverplichting'

Volgens professor Rauws is de beslissing van de MIVB niet overdreven. “Je moet toch opletten met uitspraken als je voor een publiekrechtelijke werkgever werkt,” zegt hij aan BRUZZ. “Bij zo’n werkgever geldt er namelijk een neutraliteitsverplichting voor het personeel. Denk bijvoorbeeld aan het hoofddoekenverbod in sommige gemeenten voor mensen die in contact komen met het publiek.”

Als Ahrouch zijn ontslag zou aanvechten bij de arbeidsrechtbank, kan hij stellen dat hij gediscrimineerd werd op basis van een politieke overtuiging. “Maar het is maar de vraag of de rechter hem daarin zou volgen,” aldus Rauws.

Volgens de professor is Ahrouch namelijk onvoorzichtig geweest door te zeggen dat mannen en vrouwen gescheiden moeten worden op het openbaar vervoer. “Zo’n uitspraak gaat in tegen de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, en dus ook tegen de algemene discriminatiewet."

Rauws stelt wel dat het interessant kan zijn voor een bedrijf als de MIVB om een expliciete deontologische code op te stellen, waarin duidelijk staat wat wel en wat niet kan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?