Onveiligheid in de Aarschotstraat: ‘Wij klagen hier al veel langer over’

KVDP
© BRUZZ
26/06/2020

Drugs, overlast, geweld. Buurtbewoners in de Brabantwijk klagen de onveiligheid in en rond de Aarschotstraat aan. Volgens de politie is de criminaliteit toegenomen sinds de versoepeling van de lockdown. Maar de onveiligheid is er volgens buurtbewoners al langer. “Wij klagen al veel langer, maar niemand reageerde ooit.”

Woensdagavond kwam de politie massaal naar de Aarschotstraat achter het Noordstation voor een grote controleactie. De agenten van de federale politie en de politiezone Brussel Noord controleerden 73 mensen, waarvan 56 mensen opgepakt werden.

De grootscheepse politieactie kwam er volgens de politie “op vraag van de burger.” Nog volgens de politie is de criminaliteit in de wijk sterk toegenomen sinds de versoepeling van de lockdown. “Ik heb de politieactie gezien, maar ik begreep niet waarom de politie daar was”, vertelt een barvrouw op de hoek van de Brabantstraat en de Aarschotstraat de dag nadien. “Of het hier onveiliger is geworden? Hier is niets veranderd, jammer genoeg.”

We trekken naar verschillende andere cafés en horen er telkens dezelfde verhalen. “Wij klagen al veel langer over de onveiligheid”, vertelt een vrouw die anoniem wil blijven in een café in het midden van de Aarschotstraat. “Het gaat vaak om diefstal, om agressie en geweld. Maar nooit heeft er iemand gereageerd.”

“Hier is raamprostitutie en dat trekt soms vreemde mensen aan, maar het gaat hier vaak om vluchtelingen die onder invloed mensen lastig vallen en stelen”, zegt een bedienster in café De Laatste Minuut. “Ik heb niets tegen vluchtelingen, maar sommigen zorgen voor overlast. En hier wonen ook veel gewone mensen, zoals ik, met families.”

Zwaar geweld

Van de 55 mensen die woensdag administratief zijn aangehouden, hebben vijf mensen een bevel gekregen om het grondgebied te verlaten. Vijf anderen zijn naar een gesloten centrum gebracht. “Het klopt dat er woensdag transmigranten zijn opgepakt en dat een deel van de overlast in de wijk gelinkt kan worden aan transmigranten, maar de criminele feiten worden niet alleen door hen gepleegd”, zegt woordvoerster van de politiezone Brussel Noord Audrey Dereymaeker. Zij herhaalt dat de politiecontrole er kwam op vraag van de buurt. “We stellen vast, en dat tonen de cijfers ook, dat er meer criminele feiten worden gepleegd sinds de versoepeling. Het onveiligheidsgevoel is gestegen.”

Aarschot

De politiewoordvoerster verwijst naar twee zware incidenten die zich de voorbije twee weken hebben afgespeeld in de buurt van de Aarschotstraat. “Een geval van geweld met diefstal en een poging tot moord”, aldus Dereymaeker. “Die feiten zijn ook de reden waarom we die grote controle hebben uitgevoerd.” Voor beide feiten werd een verdachte opgepakt, één man is onder aanhoudingsbevel geplaatst voor een poging tot doodslag.

Drugs

Toch zijn niet alle buurtbewoners ervan overtuigd dat de onveiligheid in de Brabantwijk is toegenomen. “Het is hier helemaal niet onveilig”, zegt buurtbewoonster Beg. “Het is waar dat ik hier nooit na elf uur ’s avonds ben, maar ik ben hier nog nooit lastig gevallen. Volgens mij is de situatie verbeterd in vergelijking met vorig jaar.”

Nelis kwam een jaar geleden aan in de wijk en woont in de Aarschotstraat. Hij merkt vooral druggerelateerde overlast op. “Drugdeals zie ik hier wel en als ik problemen ervaar, gaat het over mensen die onder invloed zijn. De overlast heeft steeds meer met drugs te maken. Of transmigranten iets met de zware criminaliteit te maken hebben, weet ik niet.”

Bij de grote politiecontrole woensdag werd één persoon gerechtelijk aangehouden. “Kunnen die controles niet gerichter?”, vraagt Nelis zich daarom af. “Nadat iemand wordt opgepakt, belanden ze hier opnieuw. Hier is echt een structurele oplossing nodig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Brabantwijk , Criminaliteit , Aarschotstraat , onveiligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni