Onzekere toekomst voor Porte d'Ulysse

De overheidssteun die nodig was om de boel draaiende te houden, dooft uit. Een vernieuwing zit er voorlopig niet in.

Porte d'Ulysse, het opvangcentrum voor migranten uit het Maximiliaanpark, zit in moeilijke papieren. Het geld is op. "Geld of geen geld, we sluiten niet," zegt Mehdi Kassou van het organiserende burgerplatform.

Vrijwilligers van het Burgerplatform dat vluchtelingen en (trans)migranten steunt, timmerden in maart 2019 aan een opvangcentrum voor migranten. Het centrum, gevestigd in oude lokalen van het Rode Kruis, heette Porte d'Ulysse en kon openen dankzij de steun van de Stad Brussel. De Stad en het OCMW van Brussel betaalden de huur en het onderhoud van het pand.

De voorlopige financiering van het centrum was dus rond, en ook over de toekomst werd een akkoord gesloten. Dit keer met de Brusselse regering. Maar erg concreet zijn die financiële plannen nog niet geworden, schrijft de krant Le Soir.

"Geld of geen geld, we sluiten niet," zegt Mehdi Kassou, de woordvoerder van het Burgerplatform in de krant. "Maar als we geen verzekering krijgen van geld, dan zullen we onmogelijk het centrum kunnen openhouden zoals vandaag. Dan zullen we met een vrijwilligersregime moeten beginnen werken. Een stap terug."

Niet alleen de financiering van het centrum loopt stroef, het ziet er ook naar uit dat het centrum zal moeten verhuizen. Alleen is het nog steeds niet duidelijk waarheen. Porte d'Ulysse kan zeker nog tot eind augustus openblijven op het huidige terrein in Haren, maar wat er daarna moet gebeuren, is nog onduidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?