© Google Maps | Binnenin dit café op de hoek van de Linnéstraat en de Rivierstraat mag je wel alcohol drinken, maar op de openbare weg geldt een totaalverbod, alvast tot 22 februari.

Ook in Brabantwijk Sint-Joost geldt nu 24-uursverbod op alcohol

SDS
© BRUZZ
13/12/2019

Net als buurgemeente Schaarbeek heeft Sint-Joost opnieuw een totaalverbod op alcohol in de Brabantwijk afgekondigd. Dat geldt al sinds 22 november en duurt tot 22 februari, meldt de gemeente aan BRUZZ.

Afgelopen zomer meldde de politiezone Noord (Schaarbeek, Sint-Joost, Evere) een forse toename van het aantal vechtpartijen en schermutselingen in de Brabantwijk. Die zouden volgens de politie voornamelijk een gevolg zijn van de gedwongen verhuizing van transmigranten uit het Noordstation. Ze zouden zich in groep bevoorraden in nachtwinkels aan het station, waarna de alcohol tot opstootjes zou leiden.

Schaarbeek en Sint-Joost reageerden met een uitbreiding van het bestaande alcoholverbod in de politiezone. Op de openbare weg was drinken tot 31 oktober niet alleen verboden tussen 22 uur en 9 uur 's morgens, maar ook overdag.

Verlengd wegens succes

Op de gemeenteraad eind november verlengde Schaarbeek het totaalverbod met drie maanden, tot eind januari. Het aantal gemelde gevallen van slagen en verwondingen was in de drie maanden onder het alcoholverbod immers met 47 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor, liet de politiezone aan BRUZZ weten. Bovendien geeft het verbod de politie een stok achter de deur om samenscholingen voor nachtwinkels en overlast door overmatig drankgebruik tegen te gaan.

De gemeente Sint-Joost laat vrijdag aan BRUZZ weten dat burgemeester Kir op 22 november voor het Tennoodse deel van de Brabantwijk eveneens opnieuw een 24-uursverbod op geestrijke dranken heeft ingevoerd. Het gaat dan concreet om de Brabantstraat, Aarschotstraat, Groenstraat en de Plantenstraat, Linnéstraat, Rivierstraat en Weidestraat. De alcoholintolerantie in Sint-Joost geldt tot 22 februari.

Bordeelklanten en transmigranten

De burgemeester verwijst in zijn argumentering naar de vaststelling dat er veel nachtwinkels in de wijk zijn, die drank verkopen op late uren. "Vastgestelde ordeverstoringen die verband houden met het gebruik van alcohol dreigen te verergeren tijdens de komende eindejaarsfeesten. In deze periode heeft de bovenvermelde perimeter veel aantrek, met name door de grotere aanwezigheid van klanten uit Noord-Frankrijk, waar bordelen verboden zijn."

brabantwijk
© Thierry Balsat via Facebook | In de Brabantwijk werden afgelopen jaar met oudejaar verschillende wagens vernield (archiefbeeld)

Kir verwijst ook naar het politierapport, dat opmerkt dat "hoewel de resultaten (...) in hun geheel positief zijn, de inspanningen moeten worden gehandhaafd, aangezien honderden niet-geïdentificeerde personen zich zonder enige begeleiding aan de rand (van de perimeter, red.) bevinden, in het Maximiliaanpark".

Betrapte overtreders kunnen net als in Schaarbeek een GAS-boete van maximaal 350 euro oplopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, Justitie, alcoholverbod, alcohol, Noordwijk, Emir Kir, Brabantwijk, Aarschotstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie