Ook Brusselse ambtenaren krijgen klein verlet om zich te laten vaccineren

© Belga
19/04/2021

De Brusselse regering heeft beslist dat de Brussels ambtenaren, zowel de contractuele als statutaire, recht hebben op een halve dag klein verlet om zich te laten vaccineren. Daarbij behouden ze hun salaris en eventuele bonussen. Dat antwoordde Brussels minister van Openbaar Ambt, Sven Gatz (Open VLD) in de commissie Algemene Zaken op een vraag van Juan Benjumea-Moreno (Groen).

"Vaccinatie speelt een sleutelrol in de bestrijding van de coronacrisis. Het is daarom belangrijk om vaccinatie aan te moedigen en eventuele praktische drempels ook bij de Brusselse ambtenaren weg te nemen", stelde het Groen-parlementslid.

Gatz verklaarde dat de Brusselse ambtenaar een halve dag krijgt om zich te laten vaccineren. Indien dat niet volstaat, dient hij zijn hiërarchische overste daarvan op de hoogte te brengen. "We hebben gekozen voor een zo flexibel mogelijk systeem", aldus nog de minister.

Herziening pleeg-, adoptie-, rouwverlof

Benjumea pleit daarnaast ook voor een sociale correctie op het pleeg- adoptie- en rouwverlof voor de Brusselse ambtenaren, zoals de federale regering dat heeft doorgevoerd of van plan is te doen. Voor alle werknemers en federale ambtenaren worden het adoptie- en pleegverlof de komende jaren bovendien nog geleidelijk aan opgetrokken: vanaf 2021 twee extra weken te verdelen tussen de ouders, vanaf 2023 drie extra weken, vier in 2025 en tenslotte vijf in 2027.

Minister Gatz verklaarde dat Talent.brussels met de overheidsbonden werkt aan een herziening van het statuut van de Brussels ambtenaren. Daarbij is ook aandacht voor het adoptie-, pleegouder- en rouwverlof. Maar wanneer er een akkoord zal zijn, kon hij niet zeggen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni