Ook Koekelberg overschrijdt nu alarmdrempel

© Photonews
| Archiefbeeld
Updated: 02-08-2020 - 11:17

Het coronavirus wint ook in Brussel alsmaar meer aan kracht. Maar liefst 15 van de 19 Brusselse gemeenten stijgen boven de alarmdrempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners uit. Dat is een gemeente meer dan gisteren, toen Koekelberg nog niet in gevarenzone zat. In de top 50 van meest getroffen gemeenten daalt het aantal Brusselse vertegenwoordigers wel van drie naar twee, met Sint-Gillis op plaats 27 en Sint-Joost op plaats 48.

Vrijdag zaten tien Brusselse gemeenten boven de alarmdrempel van 20 nieuwe besmetting per 100.000 inwoners tijdens de laatste 7 dagen: Ganshoren, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Jette, Sint-Joost, Vorst, Brussel-Stad, Elsene en Schaarbeek. Dat was al een serieuze sprong in vergelijking met donderdag, toen Brussel nog maar vier gemeenten in de gevarenzone telde.

Koekelberg

Zaterdag bleek uit cijfers van Sciensano dat ook Molenbeek, Ukkel, Etterbeek en Evere aan die lijst moesten worden toegevoegd. Dat is op zich geen verrassing. De gezondheidsinspectie waarschuwde donderdag al dat de cijfers in de daaropvolgende dagen flink de hoogte zouden ingaan.

En die voorspelling lijkt werkelijkheid te worden, want sinds vandaag torent ook Koekelberg met 27 besmettingen per 100.000 boven de alarmdrempel uit. In maar liefst 15 van de 19 Brusselse gemeenten neemt het aantal coronabesmettingen zo onrustwekkende proporties aan.

Twee gemeenten in top 50

Er duiken sinds kort ook Brusselse gemeenten op in de top 50 van meest getroffen gemeenten. Koplopers zijn daar nog steeds Wijnegem (204), Borsbeek (203) en Antwerpen (180). Sint-Gillis komen we tegen op plaats 27 met 60 gevallen per 100.000 inwoners in de voorbij zeven dagen. Sint-Joost bezet plaats 48 met 47 gevallen per 100.000 inwoners.

Daarmee daalt het aantal Brusselse vertegenwoordigers op deze ranking wel van drie naar twee. Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren stonden zaterdag nog op plaats 43 en 44, maar zakken nu iets verder weg.

Toch begint een tweede coronagolf zich ook duidelijk af te tekenen in het Brussels Gewest. Brussel-Stad staat op de vierde plaats van snelste stijgers, op de voet gevolgd door Schaarbeek op acht en Molenbeek op nummer 10.

Aantal besmettingen
© Sciensano

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?