Opnieuw korte staking door afvalophalers van Net Brussel

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Zaterdag 23 november 2019: onopgehaalde vuilniszakken op en langs het fietspad aan de Poincarélaan, Anderlechtsepoort, door acties van Net Brussel.

Opnieuw heeft een deel van de afvalophalers van Net Brussel vandaag het werk neergelegd. Daarmee wil het personeel druk uitoefenen op de directie om tegen begin volgend jaar met een voorstel naar buiten te komen om de hoge werklast aan te pakken. De staking duurde wel niet lang, want na kort overleg met de directie reden de ophaalwagens alsnog uit om een deel van hun ochtendronde af te werken.

Twee weken lang protesteerden afvalophalers van Net Brussel tegen de afschaffing van de fini-finiregeling. Met die regeling kunnen ze naar huis wanneer ze klaar zijn met hun rondes en zeventig procent van de vrachtenwagens binnen is.

De directie wou het reglement wijzigen om zo de 'kans op arbeidsongevallen te doen dalen'. Want heel wat vuilnismannen deinzen er tijdens hun rondes niet voor terug om meerdere afvalzakken in een keer op te pakken. In combinatie met een snel werktempo leidt dat volgens Net Brussel tot een onverantwoorde werksituatie.

Inhaalrondes dit weekend voor papier en karton

Vuilnisophalers betwisten die argumentatie en verzetten zich daarom tegen het plan om de huidige werkregeling af te schaffen. Dat deden ze door zich strikt aan het arbeidsreglement te houden en slechts een zak per keer te vervoeren. Die actie miste zijn effect niet, want de top van Net Brussel kwam op haar stappen terug. Maar daarmee zijn de problemen nog niet van de baan.

Veel vuilnismannen klagen nog altijd over een te hoge werklast en verwachten van de directie dat er tegen begin volgend jaar een voorstel op tafel ligt dat daar verandering in brengt. Een deel van het personeel zette die eis deze ochtend kracht bij door kortstondig het werk neer te leggen. Na kort overleg met de directie reden de stakers alsnog uit om een deel van hun ochtendophaling af te werken. Maar zo bleven er in sommige wijken dus opnieuw vuilniszakken op straat staan.

De top van Net Brussel heeft ondertussen gereageerd op het voorval. Het verontschuldigt zich voor de verstoringen en vraagt inwoners van wie de zak niet werd opgehaald om hun afval bij te houden tot de volgende ophalingen op 10 december voor de witte zak en 13 december voor de gele zak. Dit weekend worden er wel inhaalrondes georganiseerd om de achterstand bij de papier- en kartonophalingen weg te werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?