Oppositie scherp voor Maron na uitspraak over ecologische impact coronatests

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 15 oktober 2020

"Het is niet aangeraden om het aantal tests te verhogen enkel en alleen om ze te verhogen. Want dat heeft ook een ecologische impact." Die uitspraak van Brussels gezondheidsminister Alain Maron woensdag in het Brussels Parlement is bij de oppositie in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens oppositiepartij CDH wil Maron de testcapaciteit niet verhogen om ecologische redenen. "Onaanvaardbaar", klinkt het bij N-VA.

Brussels parlementslid Céline Fremault (CDH) heeft woensdag zwaar uitgehaald naar Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo), tijdens de commissie Gezondheid. "Als we tien keer moeten testen, moet dat maar. Maar zeggen dat dat een ecologische impact heeft, is op dit moment onaanvaardbaar."

Daarmee reageerde Frémault op een eerdere uitspraak van Maron tijdens diezelfde commissie. "Het is niet aangeraden om het aantal tests te verhogen enkel en alleen om ze te verhogen. Dezelfde persoon meermaals testen is niet altijd nuttig. De impact is in de eerste plaats van ecologische aard. Dat zorgt voor een grote berg afval", aldus Maron. Daarna verwees Maron naar de financiële kost van de tests. "De tests worden wel terugbetaald, maar uiteindelijk betaalt de maatschappij de rekening."

Maron antwoordde op een vraag van Brussels parlementslid en partijgenoot Magali Plovie. "Ik ken heel wat mensen die zich meer dan één keer hebben laten testen. Zij vragen zich af of er een impact is, bijvoorbeeld op de neus? Kunnen we ons zoveel keer laten testen als we willen?", was de vraag van Plovie.

N-VA: 'Onverantwoord'

De Brusselse CDH maakte vandaag een korte montage met de controversiële uitspraak van Maron en de uithaal van Fremault. "Wanneer de Brusselse minister van Gezondheid zegt dat we het aantal tests niet moeten verhogen, omdat dat in de eerste plaats een ecologische impact heeft", staat er in het bijschrift.

De videomontage werd gretig gedeeld op sociale media, onder meer door N-VA-politicus Theo Francken. "Ecofundamentalisme in de regering of was dit gewoon een coronakoortsopstoot? Best dat hij zich nog even opnieuw laat testen", schrijft Francken.

"Al sinds deze zomer vragen wij actie van minister Maron om de testcapaciteit te verhogen in Brussel", tweet Brussels N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter. "Nu verklaart hij zijn terughoudendheid. Hij vindt testen niet milieuvriendelijk." "Onverantwoord", klinkt het. Ook PTB-fractieleider in het Brusselse parlement Françoise De Smedt deelde de uitspraak van Maron op sociale media. "Wij vragen al weken meer testcapaciteit", aldus De Smedt.

'Testcapaciteit niet beperken'

Maron nam in het parlement nog het woord om om zich te verdedigen. "Ik werd gevraagd of er een medisch risico is. Het is niet omdat er amper een risico is, dat meerdere tests uitvoeren op één persoon geen kost heeft. Er is een impact op de sociale zekerheid en op het milieu."

"Gaan we daarom het aantal tests beperken? Nee, nooit van mijn leven", aldus Maron nog. "We hebben weken geleden een hogere testcapaciteit aangekondigd en we zijn op schema met wat we hadden aangekondigd." De testcapaciteit moet op termijn stijgen tot 9.000 tests per dag in Brussel. Vandaag zijn dat er 5.000.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?