Opvangcentrum Haren tijdelijk dicht na incidenten

© BRUZZ
| In dit gebouw in Haren verblijven de daklozen. Gedurende de winteropvang werden er zo'n 340 daklozen per nacht opgevangen.

La Porte d'Ulysse, het opvangcentrum in Haren, zal voor een of twee dagen geen onderdak bieden aan daklozen. Omdat de spanningen in het Maximiliaanpark en aan het opvangcentrum zelf stilaan hun kookpunt bereiken, wordt de opvang tijdelijk stopgezet. Dat maakte Mehdi Kassou, woordvoerder van het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, maandag bekend.

Na enkele woelige weken aan de poorten van La Porte d'Ulysse draaiden zondag de stoppen bij enkele toevluchtzoekers door. "De 300 beschikbare plaatsen waren al ingenomen, waardoor we jammer genoeg enkele daklozen de toegang moesten weigeren", getuigt Kassou op Facebook.

Enkelingen bleven echter een slaapplaats opeisen. Na een uur van roepen en tieren gooide een 15-tal daklozen met stenen naar het opvangcentrum. Verschillende ruiten sneuvelden en sommigen probeerden in te breken op verschillende plaatsen van het gebouw. "Pas wanneer de politie ter plaatse kwam, namen de relschoppers de benen."

Dialoog

Om de gemoederen te bedaren, besliste het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen om de opvang 24 tot 48 uur te schorsen. "Die maatregel moeten we treffen om in dialoog te gaan met de mensen van het Maximiliaanpark. Enkele onder hen zijn extreem agressief en veroorzaken spanningen", schrijft Kassou.

"De tijdelijke sluiting geeft ons de tijd om samen te zitten met mensen uit de sector en met de politie. Daarna gaan we in gesprek met de mensen uit het Maximiliaanpark. Zij moeten onze kerntaken kennen. Alleen dan kunnen we samen een oplossing vinden", schrijft Kassou.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?